İstanbul’un deprem hazırlıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür henüz ciddi bir adım atılmadığının altını çizdi. Geç kalınmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür hemen işe başlanması gerektiğinin altını çizdi. İstanbul için depremin hava ve su gibi gerçek olduğunu belirten deprem uzmanı herkesi bu konuya ilgi göstermeye davet etti.
İSTANBUL DEPREMİ AÇIKLAMALARI!
İstanbul’u depreme hazırlayabilmek için harekete geçilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Sahaya inerek İstanbul’u depreme hazırlamamız mümkündür. Sürekli proje hazırlıyoruz ama uygulayamıyoruz. Raflar hep proje doldu. Dünyada en çok deprem hazırlık projesi yapan ülke Türkiye’dir. Ancak hepsi de proje aşamasında kalıyor. İstanbul hiç deprem hazırlığı yapılmayan bir yer değil. 1999’dan sonra bazı hazırlıklar yapıldı. Bunlar tam olarak İstanbul’u depreme hazırlamıştır diyemeyiz.” dedi.
Mevcut hükümetin deprem politikasına dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, “Bu hükümet ilk defa 2006 yılında çıkıp biz deprem olmadan riski azaltıcı çalışmalar yapacağız dedi. Deprem gelmeden deprem zararlarını azaltacak çalışmaların yapılacağı belirtildi. Doğru olan da zaten buydu. Şimdi İstanbul için gelin özel bir kanun çıkaralım. Sadece İstanbul için değil deprem riski olan her ilde bu uygulansın. Deprem önleme çalışması yaparken nasıl engellerle karşılaşılıyorsa TBMM bu engelleri ortadan kaldırsın. İnsanımız ölmesin diye bunları yapalım.” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da büyük bir felaket yaşanma riski olduğunu belirten Naci Görür, “Deprem ile mücadelede üç ayak var. Hükümet ve belediyelerin burada etkili olduğunu biliyoruz. Üçüncü ayak ise halktır. İstanbul’u depreme hazırlayacaksanız halkın deprem kültürüne ve bilgisine sahip olması gerekir. Bu olmazsa ne yaparsanız yapın tam olarak depreme hazırlanamazsınız. Halk bu işe sahip çıkacak. Halk sahip çıkarsa yönetimler de harekete geçer. Bunu yapamazsak biner biner, on biner on biner insanlarımızı gömeriz. Artık büyük depremlerin oluşmaya başlayacağı bir zamana giriyoruz.” şeklinde konuştu.
İstanbul’a baraj uyarısı da yapan Naci Görür, “İSKİ’nin barajlarının incelenmesinde bende görev aldım. İnce sondaj çalışmaları yaptık. 14 tane barajın 7 tanesinin çok tehlikeli olduğunu söyleyebilirim. Beklediğimiz depremi çıkartabilirler mi açıkçası emin değilim. Bir de atık sorunu olacak. Beklediğimiz deprem oldu diyelim en az yüz milyon ton atık ortaya çıkacak. Bu atıklar içerisinde asbest de dahil parlayıcı, patlayıcı maddeler de yer alacak. Bunları nasıl ortadan kaldıracağız? Buna dair planlama yapmak gerekir.” dedi.