Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında adeta akıl oyunları oynanmaya başladı. Her iki tarafından da haklı yönleri olan bu ilişki iyice karmaşık bir hal aldı. Kiracılara karşı ev sahiplerinin en büyük kozları ise tahliye taahhütnameleri oluyor. Kiracı tahliye taahhütnamesi vererek kendisi için hangi olumsuzluklara zemin hazırlıyor?
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NE İŞE YARAR?
Tahliye taahhütnamesi bir ev sahibi için çok fayda sağlasa da kiracı için adeta kabus olabiliyor. Kiracı bu belge ile ev sahibine evden çıkacağı tarihi taahhüt etmektedir. Belirlenen tarihte ev sahibi yasal işlem başlatarak kiracıyı evden çıkarabilir. Kiracının kira sözleşmesinin olması da bir işe yaramıyor. Eğer tahliye taahhütnamesi verilirse kira sözleşmesi ile kiracılara verilen haklar pasifize ediliyor.
KİRACI ZORLANABİLİR Mİ?
Tahliye taahhütnamesinin çok özel koşulları bulunmaktadır. Öncelikle ev sahipleri tahliye taahhütnamesi imzalamazsa kiracıya evi kiralamayacağını söyleyerek baskı oluşturamaz. Bu sözleşme kesinlikle baskı ile imzalatılamaz. Yasalar ev sahipleri baskı ile bunu imzalatamasınlar diye geçerlilik koşulları uygulamaktadır. Kira sözleşmesi ile tahliye taahhütnamesi aynı anda yapılırsa o tahliye taahhütnamesi geçersiz olmaktadır.
Kiracılar zorlanamayacakları tahliye taahhütnamesini de imzalamak zorunda değillerdir. Ancak ev sahipleri bu şartı kabul etmeden evlerini kiraya vermemeye başladılar. Bu konuda kiracılar istemeseler de kabul ediyorlar. Ancak böyle bir zorunlulukları bulunmuyor. Lakin ev sahipleri belirsiz tarihli tahliye taahhütnamesi almadan evlerini kiraya vermek istemediklerinden dolayı kiracıların kabul etmek dışında bir seçenekleri kalmıyor. Çünkü kiralık ev bulmak oldukça zorlaşınca yasal olmasa dahi kiracılar bu duruma boyun eğiyorlar.