Kira zammı ile alakalı olarak oldukça sıcak bir gündem oluşmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları ile alevlenen tartışma konusu Temmuz ayı ile beraber ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni bir krize neden olacak. Yüzde 25 kira zammı sınırlamasına dair uygulama sona erecek ve sahipleri daha yüksek oranlı kira zammı yapabilecekler.
KİRA İKİ KATINA ÇIKAR MI?
Yapılacak olan uygulamada kira zammı konusunda fırsatçı ev sahiplerinin yine harekete geçecekleri biliniyor. Bu ev sahipleri kirayı 2-3 katına çıkarmak için kiracıların kapısını çalacaklar. Ancak böyle bir zammı uygulamanın imkanı bulunmuyor. Kira zammına ilişkin yüzde 25 sınırlamasını kaldırılacak ama bu ev sahiplerine sınırsız bir zam yetkisi sağlamayacak. Ev sahipleri yine yasal kira artış oranı ile karşılaşacaklar. Kira artış oranı son 12 ayın TÜFE oranı kadar olabilecek. Bunun üzerine kiracının onayı olmadan çıkmanın yasal olarak imkanı yok. Dolayısıyla ev sahiplerinin kira zammı olarak uygulayabilecekleri oran yüzde 60’lı seviyelerde kalacak.
KİRA SÖZLEŞMESİNE DİKKAT!
Bazı ev sahipleri evlerini kiraya verirken kira sözleşmesine yapılacak olan kira zammına dair bir oran ekleyebiliyorlar. Kiracılar da kira zammı dönemi geldiğinde kira sözleşmesinde yazılı oran kadar zam yapmak durumunda kaldıklarını düşünüyorlar. Ancak yasal kaideler bunun böyle olmadığını ortaya koyuyor.
Kira sözleşmesinde yazılı olan kira zammı oranı eğer yasal kira artış oranının üzerinde ise o zaman kira sözleşmesinde yazılı olan tutarın herhangi bir önemi kalmıyor. Her iki oranın çelişmesi durumunda geçerli olacak kira artış oranı yasal kira zammı oluyor. Örneğin kira sözleşmesinde kiraya yüzde 100 zam yapılır maddesi eklenmiş ve her iki taraf da bunda anlaşmış olsun. Kira zammı dönemi geldiğinde yasal kira artış oranı da yüzde 55 olarak belirlendi. Bu durumda o kiraya yüzde 100 zam kesinlikle yapılamaz. Ev sahipleri en fazla yüzde 55 oranında zam uygulayabiliyorlar. Buna dair de Yargıtay’ın emsal kararları bulunuyor.