Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmaları başlı başına bir sorun oluyor. Özellikle de ev sahibinin eve ihtiyacının olması çokça kullanılan bir gerekçe oluyor. Ev sahibi gerçekten eve ihtiyaç duyabilir ama bazı ev sahipleri bu gerekçeyi bahane haline getirdikleri için kiracıların büyük bir kısmı bu gerekçeye artık inanmıyorlar. Ev sahibinin bahane olarak kendilerini evden çıkarmak amacıyla eve ihtiyaç duyduklarını ileri sürdüklerini düşünen kiracılar da işi yokuşa sürüp anlaşma zemininde buluşmuyorlar ve taraflar davalık oluyorlar.
İKİNCİ BİR EV VARSA
Ev sahibinin eve ihtiyacı olması durumu yasal olarak sağlanan bir haktır. Ancak bu hakkın ispat edilebilir olması gerekir. Mahkeme süreci yaşanırsa mahkeme somur bir ispat talep edecektir. Ev sahibinin kiradaki evinin haricinde ikinci bir evi olması durumunda kiracı yine evden çıkarılabilir. Bunun için ihtiyaç ispat edilmelidir.
Ev sahibinin eve ihtiyacı olması sadece kendisinin oturacağı bir eve ihtiyaç duymasını ifade etmiyor. Ev sahibinin oğlu, kızı, annesi ve babası için de eve ihtiyaç olması burada geçerli olmaktadır. Ev sahibi sahip olduğu bir evde kendisi oturuyorsa ve çocuklarına veya ebeveynlerine de ev gerektiğinde bu da ev sahibinin eve ihtiyacı olması demektir.
KİRACI NASIL ÇIKARILIR?
Kiracıları eve ihtiyaç var gerekçesi ile evden çıkarmak kolay değil. Ancak belirli yasal süreçlerin takip edilmesi gerekir. Kira sözleşmesinin senelik süresinin dolacağı tarihten en az 3 ay önce kiracıya bu durum bildirilmelidir. Kiracı bu sürede evden çıkmayacaktır ve sonrasında yasal süreç işletilmelidir. Bu süreç te 2 yılı bulabilir. Bu süreç yaşanmak istenmiyorsa kiracı bir şekilde güzellikle ikna edilmelidir.