Hisseli araziler oldukça sorunlu gayrimenkul çeşitlerinden birisidir. Bu arazinin mülkiyet sahipliği hissedarlar arasında paylaştırılmıştır. Ancak müstakil tapuya sahip gayrimenkuller gibi hızlı bir şekilde karar alıp gayrimenkulden yararlanma mümkün olmayabiliyor. Mülkiyeti hissedarlar arasında paylaştırıldığı için karar verici olan tüm ortaklardır. Bir hissedar araziden kafasına göre yararlanamaz. Özellikle de bu araziler üzerinde ev yaptırılması sorun olabiliyor.
HİSSELİ ARAZİYE NASIL EV YAPTIRILIR?
Hisseli araziye ev yaptırmak pek de kolay değildir. Ev yaptırma durumunun belirlenebilmesi için çok farklı değişkenler bulunmaktadır. Öncelikle hisseli arazinin hissedarlık niteliğine bakılır. Elbirliği mülkiyeti veya paylı mülkiyetine sahip olmasına göre uygulama değişecektir. Elbirliği mülkiyetinde arazinin hangi kısmının kime ait olduğu bilinmez. Haliyle ev yaptırmak için tüm hissedarların onayı alınması gerekir.
Paylı mülkiyete sahip olan bir arazide ortaklardan ev yaptırma onayı almak biraz daha kolay olabiliyor. Herkes bu mülkiyet çeşidinde arazinin neresinden yararlanacaklarını bilmektedirler. Bir hissedarın kendi payına düşen kısmında ev yaptırmak diğer hissedarlar için sorun olmayacaktır ve onay vereceklerdir. Ancak eğer arazi pek büyük değilse ve sadece tek bir ev yapımına izin veriliyorsa ortaklar anlaşamayacaklardır.
Paylı mülkiyette ev yaptırmak değil o yapılan eve ruhsat almak sorun olacaktır. Tüm hissedarlar imza vermeden bu ruhsat alınamayacaktır. Bu durumda ise devreye ortaklığın giderilmesi davası girecektir. Mahkemeye başvurulur ve ortaklığın sona erdirilmesi sağlanır. Mahkeme de ortaklığı farklı yollarla sona erdirebilir. Arazinin paylaştırılması, bir veya birden fazla hissedarın diğer hissedarların paylarını satın alması veya arazinin satılarak satış gelirinin ortaklara payları oranında dağıtılması gibi yöntemler sırasıyla uygulanır.