Evi su basarsa masrafı kiracı mı yoksa ev sahibi mi öder?

Kirada bulunan evi su basması halinde ortaya çıkan masrafın kim tarafından ödenmesi gerektiği merak ediliyor. EV sahibinden bu masraflar istenebilir mi?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında genellikle masraflar sorun olabiliyor. Taraflar masrafları ödemekten kaçınıyorlar. Ancak bunun yasal olarak uygulaması bulunuyor ve hangi masrafları kimin karşılayacağını kanunlar belirliyor. Evi su basması durumunda karşılaşılacak olan masrafın kime yazılacağının hukuki durumu nedir?

EVİ SU BASARSA NE OLUR?

Bir evi su basması çok ciddi bir problem oluyor. Su baskını ilşe karşılaşan evde çok büyük maddi hasar meydana geliyor. Öncelikle o evdeki eşyalar zarar görüyor. Su basmasından dolayı taban malzeme kullanılmaz hale geliyor. Su baskınının boyutuna göre alt kata da sızma oluyorsa masraflar katlanıyor. Bu durumda olan ev kiradaysa o zaman masrafların kim tarafından ödeneceği karmaşası yaşanıyor.

Kiradaki evde bir masraf ortaya çıkıyorsa bu masrafın nedeninin önce tespit edilmesi gerekiyor. Su basma olayında bu su baskınının neden olduğuna bakılır. Eğer kiracının herhangi bir kusura veya ihmali varsa ortaya çıkan tüm masrafı kiracı ödemek zorundadır. Ev sahibi bu durumda tek kuruş ödeme yapmaz.

Su baskını evdeki tesisatın kullanıla kullanıla eskiyerek yıpranmasından kaynaklanıyorsa o zaman işler değişecektir. Tesisat kaynaklı ortaya çıkan su baskınında kiracının bir dahli yoktur. Dolayısıyla masrafın muhatabı da ev sahibi olacaktır. Ev sahibi tüm masrafı karşılamak zorundadır. Hatta kiracının zarar gören eşyaları da ev sahibi tarafından karşılanır.

Şiddetli yağmur nedeniyle evi su basması durumunda ise devlet tarafından çeşitli yardımlar yapılıyor. Ancak orada da su baskınının asıl nedeni tespit edilerek hareket edilmesi gerekiyor.

Yaşam Haberleri