Kiracılar ile ev sahiplerinin anlaşmazlıklarında son dönemlerde ciddi artışlar gözlemleniyor. Ekonomik sorunların yaşandığı dönemlerde bu durum sıklıkla yaşanabiliyor. Ancak tarafların sorunlarının hukuki çözümleri bulunuyor. Bunun için de yasal çizgiden ayrılmamak gerekiyor. Kiracının eve zarar vermesi durumunda ev sahipleri nasıl hareket edebileceklerini araştırıyorlar.
ZARAR HEMEN TESPİT ETTİRİLMELİ!
Kiracı eğer eve zarar verip ev sahibine teslim etmişse ev sahiplerinin yapacakları ilk şey hiç beklemeden kiracının eve verdiği zararı tespit ettirmelidir. Bu tespit yapılmazsa veya geç yapılırsa ev sahibi hakkını alamayacaktır. İlk atılacak adım tamamlandıktan sonra ise ikinci adıma geçilir.
KİRACIYA YAZILI BİLDİRİM YAPILMALI
Eve verilen zarar tespit ettirildikten sonra bu durum kiracıya yazılı olarak bildirilmelidir. Bu yazılı bildirim ileride ev sahibinin oldukça işine yarayacaktır. Ayrıca eve verilen zararın tespiti mahkeme aracılığı ile yapılırsa ev sahibi bu konuda kiracının yapacağı çoğu itirazın da önüne geçmiş olur.
KİRACIYA KARŞI DAVA AÇILMALI
Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra ev sahibi zararının karşılanması için kiracısına karşı dava açmalıdır. Bu şekilde yaşanacak olan hukuki sürecin ardından ev sahibi uğradığı zararı mahkeme aracılığı ile kiracıdan alacaktır.
Eve verilen zarar açısında bir de kiracı tarafından bakılması gerekiyor. Bazı ev sahipleri eve zarar verilmediği halde kiracısından taleplerde bulunabiliyorlar. Hatta evi boyatmadı denilerek depozitoyu geri vermeyen ev sahipleri var. Bu durumda da kiracıların yasal hakları bulunuyor. Ev sahibi kiracıdan evdeki normal kullanımdan kaynaklanan eskimeyi talep edemez. Kiracı böyle taleplere uymak zorunda değildir ve yasal hakkını arayabilir.