Ev sahipleri ile kiracılar kira zammı konusunda sık sık anlaşmazlık yaşayabiliyorlar. Kiracılar daha az zam yapmak için her yolu denerken ev sahipleri yapılabilecek en yüksek zammın sınırını zorluyorlar. Tarafların çıkarları çatışınca da anlaşmazlık çıkıyor. Bu anlaşmazlık çerçevesinde de işin içinden çıkılamıyor. Ev sahiplerinin yüksek kira zammı baskısından kurtulmak isteyen kiracılar için dikkat çeken bir uyarı yapıldı.
YASAL KİRA ARTIŞ ORANI SİSTEMİ
Uygulanan sistem ile beraber Türkiye’de kira zamları için esas kabul edilen oran yasal kira artış oranı oluyor. Bu rakam her ay değişiyor. Hesaplaması ise son 12 aylık TÜFE oranının toplamı şeklinde yapılıyor. Enflasyonun yükselmeye devam ettiği süreçlerde kira zammı da yükseliyor. Yıllık enflasyon gerilemeye başladığında ise bir ya sonra kira zammında oran da azalıyor. Belli olan bu oran ise ev sahiplerinin kiraya yapabilecekleri en yüksek zammı ifade ediyor.
BEKLEYEN KİRACI KAZANÇLI ÇIKAR
Kira artış oranları dikkate alındığında bir sonraki ay çok keskin bir düşüş meydana gelmesi bekleniyor. Eylül ayında kira zammı yapacak olan kiracılar Ağustos ayına göre yaklaşık yüzde 10 daha az zam yapmış olacaklar. Bu imkanı değerlendirmek isteyen kiracıların kazançlı çıkabilmeleri için kira zammının zamanı konusunda ev sahiplerini ikna etmeleri gerekiyor. Kira sözleşmelerinde kira zammı Ağustos ayında olan kiracılar ev sahiplerini Eylül ayında ikna ederlerse yüzde 10 kazançlı olacaklar. Bunun için de kira zammı yapmama konusunda 16 gün ev sahiplerini erteleme yapmaya ikna etmek gerekiyor.
Kira zammı ile ilgili olarak gelişmeler milyonlarca kiracı ve ev sahibi tarafından yakından takip ediliyor. Enflasyonun baz etkisi ile düşmeye başlaması ile geçmiş dönemin yüksek enflasyon rakamları hesaplamadan aydan aya çıkarılıyor. Bundan sonraki 3 ayda kira zammında düşüşler meydana gelmesi bekleniyor. Kiracılar planlamalarını buna göre yaparlar ise daha düşük kira zammı ile karşılaşmış olacaklar.