6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem toplamda 11 ilde etkisini göstermiş ve büyük bir yıkıma neden olmuştu. O deprem felaketinin ardından hem deprem bölgesinde hem de Türkiye’nin farklı bölgelerinde büyük bir sismik hareketlilik yaşandığı görüldü. Son olarak Marmara’da, Antalya’da, Hatay’da ve Van’da orta büyüklükte depremler oldu. Bu depremlerin ne anlam ifade ettiklerini deprem uzmanlarından Prof. Dr. Şükrü Ersoy açıkladı.
65 BİN DEPREM OLDU
Büyük deprem felaketinden sonra depremlerin sayısının arttığının altını çizen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye’de deprem sayılarında önemli bir artış kaydedildiğini görüyoruz. Aradan 10 aylık bir süreç geçti ve zannediyorum 65 bin deprem gerçekleşti. Bu az bir rakam değil. Normalde bu depremlerin 3 yılda olması gerekiyordu. 3 yılda olacak depremi 10 ayda yaşamışız. Bu bize bir işaret veriyor.” dedi.
7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMUŞTU
Son depremleri değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Marmara Denizi’ndeki, Antalya’daki ve Hatay’daki son depremler gelecekte olabilecek büyük depremlerin ilk ayak sesleri olarak algılanabilir. Avşa açıklarında olan bu deprem bize yeni bir bölgeyi işaret ediyor. Gelecekte Güney Marmara’da kara üzerinde dahi deprem olduğunu görebiliriz. O tarafı incelemek gerekiyor. Orada Yence – Gönen depremi olmuş ve bu 7,2 büyüklüğündeydi. Bu deprem nedeniyle büyük yıkım yaşanmıştı.” ifadelerini kullandı.
BÜYÜK DEPREMİN ÖNCÜSÜ DEĞİL!
Artçı sarsıntılara da değinen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Hatay’ın altından fay geçtiği için 6 Şubat’ta büyük bir deprem yaşandı. Son olarak 4,8 büyüklüğünde deprem olmuş. Bu artçı bir depremdir. Büyük bir depremin öncüsü veya habercisi değildir. Orada büyük deprem zaten oldu. Bu artçılar bölgede olmaya devam edecek. Bazen büyük olacak, bazen de küçük olacak ama olacak. Bunlar hasarlı binalarda yıkım yapabilir. Hasarlı bina sorununu bölgede aşmamız gerekir. Bu binalara vatandaşlarımız da girmemeli, yetkililer de yıkımlarını acil tamamlamalı.” şeklinde konuştu.