Sokak köpeğine çarpmamak için ani fren yapan ve kaza riski geçiren vatandaş hayvanların toplatılması için belediye ve valiliklere başvuru yaptı. Ancak başvurusu reddedilen vatandaş durumun çözüme kavuşturulması için mahkemeye gitti.
Mahkeme ise durumu değerlendirerek, insanın sağlıklı ve dengeli bir şekilde yaşayabilmesi için bu noktada sorumluluğun belediyelere ait olduğunu belirterek başvuran vatandaşı haklı buldu. Olaya ilişkin detaylar haberimizde
İBB VE İSTANBUL VALİLİĞİNE BAŞVURDU
Sabah Gazetesi’nin aktardığı haberine göre İstanbul bir vatandaş, aniden önüne çıkan sokak kedisine çarpmamak için ani fren yaptı. Kaza atlattığını ifade eden vatandaş, sokak hayvanlarının bilinçsiz çoğalmasının insan sağlığını tehlikeye attığını ve kazalara neden olabileceğini belirterek soluğu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İstanbul Valiliği’nde aldı. Hayvanların toplatılması için başvuru yapan vatandaş ne yazık ki istediği sonucu alamadı.
VERİLERİ EKLEDİ
Vatandaş, konunun kısa süre içerisinde sonuca kavuşturulması için Sağlık Bakanlığı’nın verilerini de dilekçesine ekledi. 2021 yılında yaklaşık olarak 251 bin kişinin köpekler tarafından ısırıldığını ve kuduz aşısı olduğunu, diğer yandan ölümlerin de olduğunu ifade eden vatandaş, sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.
MAHKEMEYE GİTTİ
Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği dilekçeyi reddedince vatandaş, durumu İstanbul İade Mahkemesi’ne taşıdı. İki kurum da ifadesini vermesinden sonra mahkeme kararını verdi.
Sokak hayvanları olarak ifade edilen bir türün olmadığını sahipsiz başıboş hayvanların olduğunu ve bu hayvanların rahat yaşamasında insanların sağlık, güvenlik ve hijyen konularının tehlikeye atılmaması gerektiğini belirtildi. İç güvenlik sorunu olduğunu ifade eden mahkeme, sahipsiz başıboş köpeklerin toplatılması talebinin reddedilmesinin hukuka uygun olmadığını aktardı.