Aydın’da köyüne sahip çıkan gençler günde 3 bin TL kazanıyor

Sadece Aydın’da değil hemen hemen pek çok ilde gençler köyleri terk ederek büyük şehirlere göç ediyor. Durum bu şekilde olunca da köylerde yaşlı nüfusu fazlalaştı. Ancak aydın2ın o köyünde, köyünü terk etmeyen gençler büyük başarıya imza atıyor.

AYDIN (İHA) – Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Dampınar Mahallesi’nde nüfusun yaklaşık olarak 400 kişiden oluştuğu biliniyor. Nüfusun az bir kısmını oluşturan gençler köylerine sahip çıkarak tarla ve bahçelerde çalışıyor.

Köydeki gençler yevmiye hesabı çalıştıklarını ve günlük olarak 3 bin TL kazandıklarını belirtti. Günümüzde pek çok gencin köyden ziyade şehre gittiğini ve köylerine sahip çıkmadıklarını ifade eden gençler köylerin terk edilmemesi gerektiğini belirtti.

“GÜNLÜK 3 BİN TL’YE ÇALIŞIYORUZ”

18 yaşındaki Kerem Çamkaya ile 22 yaşındaki İbrahim Aydın, küçük yaştan itibaren eğittikleri atları ile dağlık arazide çift sürüyor. Ayrıca kendilerine ait zeytin ve incir bahçelerini işleyip üretime katkı sunuyorlar. Köylerinin geçim kaynağının incir ve zeytin olduğunu belirten Kerem Çamkaya, iki atıyla birlikte her gün farklı bir noktada çift sürdüklerini söyledi. At ile çift sürmenin oldukça zor olduğunu dile getiren Çamkaya; “Köyümü terk etmedim çiftçilik yapıyorum. Köyümüzde çok az sayıda genç kaldı, onlardan biri de benim. İşimiz olduğu için köyde kaldık şehre gitmedik. At ile çift sürüyoruz. Yevmiye hesabı çalışıyoruz. Günlük 3 bin liraya çalışıyoruz. Alnımızın terinin hakkını alıyoruz. Günümüzde gençler böyle işlerle uğraşmak istemiyor. Bence köylerine sahip çıksınlar” dedi.

“ÇİFTÇİLİK BİZİM DEDE MESLEĞİMİZ”

Dedesinden babasına kalan atla çift sürme mesleğini sürdüren İbrahim Aydın ise “Çiftçilik yapıyoruz. Geçim kaynağımız incir ve zeytin. Biz bu incir ve zeytinlerin bakımını yapıp çiftini sürüyoruz. Atların bakımını yapıyoruz. Çiftçilik bizim dede mesleğimiz. Dedem yıllarca at ile çift sürmüş. Sonra babam bu işi devam ettirdi ve şimdi at ile çift sürme işi bize kaldı. Bu işi severek yapıyoruz. Severek yapmazsak zaten bu işi yapamazsın” diye konuştu.

“KENDİMİZİ VE HAYVANLARIMIZI ZORLAMADAN ÇALIŞIYORUZ”

Çift sürerken vermiş olduğu komutları anında anlayıp yerine getiren atların nasıl bir süreçten geçtiğini de anlatan Aydın; “Çift sürdüğümüz atları eğitimden geçiriyoruz. Bir buçuk iki yaşından sonra eğitimler başlıyor. Çift sürme eğitimini verdikten sonra incir bahçelerini sürerken verdiğimiz komutları yapıyorlar. Ağaçlara zarar vermeden aynı şeritten giderek çift sürebiliyoruz. Bu atlara gözümüz gibi bakıyoruz. Onları belirli aralıklarla dinlendirerek işlerimizi yapıyoruz. Kendimizi ve hayvanlarımızı zorlamadan sezonu tamamlıyoruz” dedi.

Köyde çalışan gençler, diğer gençlere seslenerek, telefonla uğraşarak zamanın boşa harcanmaması gerektiğini söylüyor.

Yaşam Haberleri