Trakya Üniversitesi’nde yapılan Her Yönüyle Deprem Sempozyumu yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. AFAD Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz da sempozyumda deprem uyarıları ile dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özellikle yıllardır beklenen büyük İstanbul depremine dair kapsamlı değerlendirmeler yapıldı.
İSTANBUL VE 7 İL ETKİLENECEK!
AFAD olarak depremlere karşı çalışmalar yürüttüklerini belirten Gökhan Yılmaz, “4 aşamadan oluşan bir çalışma konseptimiz var. Bütünleşik afet yönetimi sistemi kapsamında afet öncesi ve sonrasına dair planlamalar yapıyoruz. Marmara Denizi’nde olası bir deprem sadece İstanbul’u etkilemeyecek. Çevrede bulunan 7 il de bundan etkilenecek.” dedi.
HAZIRLIKLAR YAPILIYOR
İstanbul depremine ilişkin uyarı da yapan Gökhan Yılmaz, “İstanbul gibi 16 milyon insanın yaşadığı bir metropolde deprem hazırlıklarını ciddiyetle yapmak zorundasınız. 2016 yılında İstanbul Afet Müdahale Planı devreye sokuldu. Bunu her yıl ilgili kurumlarla güncelliyoruz. Afetle alakalı olarak kurumlarda araç, ekipman, personel ve plan hazırlama gibi tüm hazırlıkları tamamlamak için çalışmalar yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL'DA DEPREM HAZIRLIKLARI!
Deprem ile alakalı olarak yapılacak en iyi çalışmanın deprem dirençli kentler oluşturmak olduğunun altını çizen Gökhan Yılmaz, “İstanbul gibi 3 imparatorluğa başkentlik yapmış ve içerisinde halen daha 2 bin yıllık yapıların bulunduğu şehrim eskimiş yapılarını yenilememiz gerekiyor. İstanbul’u depreme hazırlayacaksak şehri depreme dirençli yapmak zorundayız. Kentsel dönüşümler dahil bina yenilemeleri yapılmalı. Bunun yanında şehrin elektrik, su, ulaşım ve haberleşme altyapılarını da sağlamlaştırmalısınız. Köprülerimizi, viyadüklerimizi, içme suyu hatlarımızı sağlamlaştırmak için kurumlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. AFAD olarak 6 Şubat depremini bir daha yaşamamak için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Biz eğer gerekli hazırlıkları yapar ve önlemlerimizi alırsak deprem sadece bir doğa olayı olur ve felakete dönüşmez.” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da 2019’daki 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından hareket geçtiklerini belirten Gökhan Yılmaz, “İstanbul’un enerji hatlarını güçlendirmek için TEİAŞ tarafından çalışmalar yapıldı. Karayolları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi köprü ve viyadüklerin risk analizlerini yaparak güçlendirilmesi gereken yerlerde çalışmalar yaptılar. GSM operatörleri de kendi baz istasyonlarının risk analizlerini yaptılar ve olası bir afet durumuna karşı mobil baz istasyonlarını getirdiler.” dedi.
İstanbul için yapılan dönüşüm çalışmalarına dair de bilgi veren Gökhan Yılmaz, “2012 yılında 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile İstanbul’un yapı stokunun yenilenmesi çalışmalarına hız verildi. O tarihten itibaren yaklaşık 100 bin yapıyı riskli ilan ettik ve bunların yüzde 90’ı da yıkıldı. Yıkılan yapılar yerine depreme güvenli yeni yapılar yapıldı.” dedi.