Türkiye’de kiracılık meselesi üzerinde tartışmalar yapılmaya devam ediliyor. Kiracılarından memnun olmayan ev sahipleri onları evden çıkarmanın yollarını arıyorlar. Bu şekilde ev sahipleri evlerini yeni kiracılara çok daha yüksek kira bedeli ile kiralayabiliyorlar. Bu kazanç için her yolu deneyen ev sahiplerinin çoğu yasaları bilmedikleri için kiracılarını evden çıkaramıyorlar. Kiracılar ise ev sahiplerinin kendilerini evden nasıl çıkarabileceklerine dair ayrıntıları öğrenip o duruma düşmemeye çalışıyorlar.
5 YILLIK KİRACI İÇİN TAHLİYE KARARI ALMA
Kira sözleşmesi olan bir kiracı için yasalar çok geniş haklar tanımaktadır. Ev sahiplerinin bu kiracıları istisnai durumlar haricinde evden çıkarmaları mümkün değildir. Ancak kiracılarında sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmeleri gerekiyor. Bunu yapmayan, yükümlülüklerini yerine getirmeyen kiracılar kaç yıllık kiracı olurlarsa olsunlar evden çıkarılabilirler.
5 yıllık kiracıyı evden çıkarabilmek için öncelikle bu kiracının kira ödemesini yapmaması veya geciktirmesi gerekiyor. Ancak kiracının bir aylık kira ödemesinde sorun yaşanması onun evden çıkarılmasına gerekçe olamıyor. Yasalara göre aynı kira sözleşmesi yılı içerisinde kiracı kira ödemelerini 2 ay aksatır ve bu iki ay için de ev sahibi haklı gerekçe ile ihtar çekerse kiracı için sonun başlangıcı oluyor. 2 defa haklı ihtar çekilmesi üzerine ev sahibi mahkemeye başvurarak kiracının tahliyesini isteyebilir.
İhtiyaçtan dolayı da 5 yıllık kiracı evden çıkarılabilir. Muhtemelen kiracı durumda evden çıkmayı kabul etmeyecek ve mesele mahkemeye taşınacaktır. Bu mahkeme aşamasında ise ev sahibi eve gerçekten ihtiyacı olduğunu somut delilleri ile ortaya koymalıdır. Bu yapılamazsa tahliye kararı çıkmayacaktır.
Ayrıca ev sahibi ile kavga eden, ev sahibine hakaret eden, ev sahibinin onayı olmadan evin tamamını veya bir kısmını başkasına kiraya veren, komşuları ile büyük sorun yaşayan, aidat ödemelerini aksatan kiracılar için de evden çıkarılma ihtimalleri bulunmaktadır.