Uşak ve Banaz’a rüzgâr enerjisi yatırımı dev proje için ÇED süreci başladı

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin temiz enerji kapasitesini artırmak amacıyla yeni bir rüzgâr enerjisi yatırımını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

“R25-Kütahya Rüzgâr Enerji Santrali (RES)” adıyla yürütülecek proje kapsamında, hem Uşak Merkez hem de Banaz ilçesi sınırlarında iki ayrı tesis kurulacak.

38 Türbin İçin Süreç Başladı

Proje, toplamda 38 türbin ve 266 MW kurulu gücüyle bölgenin enerji üretim kapasitesine büyük katkı sağlamayı hedefliyor. R25-Kütahya-3 RES (Uşak Merkez) kapsamında 18 türbin, R25-Kütahya-1 RES (Banaz) projesi kapsamında ise 20 türbin kurulması planlanıyor.

Toplam yatırım bedeli 2 milyar 205 milyon TL olan projelerin sahibi Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, çevresel etkilerin değerlendirilmesi amacıyla ÇED sürecini başlattı. Her iki proje için hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası, halkın görüşüne açıldı ve Kasım ayında düzenlenecek halkın katılım toplantılarıyla vatandaşların görüşleri alınacak.

Kasım’da Halkın Katılım Toplantısı Düzenlenecek

Uşak Merkez ilçesinde yapılacak R25-Kütahya-3 RES projesine ilişkin halk toplantısı 19 Kasım 2025’te, Banaz ilçesindeki R25-Kütahya-1 RES projesine ilişkin toplantı ise 20 Kasım 2025’te gerçekleştirilecek.

Projelerin uygulanacağı alanlar arasında Kavakkonağı, Karasuoğlu Çiftliği, Ethem Efendi Çiftliği, Kayaoluk ve Uşakyolu mevkileri bulunuyor. Her iki projenin ÇED dosyası, Uşak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Bakanlık Merkezinde incelenebiliyor. Vatandaşlar, belirtilen süre içinde projelere ilişkin görüş, öneri veya itirazlarını Bakanlığa veya Valiliğe iletebilecek.

Dosyayı İnceleyebilirsiniz

Projelerin hayata geçmesiyle birlikte yenilenebilir enerji kapasitesinin artması, karbon salınımının azalması ve bölge ekonomisine yeni istihdam alanlarının kazandırılması hedefleniyor. Konu ile alakalı yapılan açıklamada “ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya UŞAK Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler.” denildi.

Bu toplantılarda herhangi bir itiraz ya da olumsuz değerlendirme gelmezse, projelerin onay süreci tamamlanacak ve inşaat çalışmaları 2026 yılı başında başlamış olacak.

Uşak Haberleri