İl Özel İdaresi tarafından yüzde 75 oranında desteklenen proje kapsamında, normal koşullarda 864 TL olan toprak analizi ücreti sadece 175 TL'ye düşürüldü.
Toprak Analizi Yapıldı
Muharremşah Köyü'nde ceviz yetiştiriciliği yapan Murat Saka, geçen yıl bu projeden faydalanan ve başarılı sonuçlar elde eden çiftçiler arasında. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, Saka'nın bahçesinde yaptıkları incelemede projenin somut sonuçlarını paylaştı. Yetkili Tarım Müdürü, yapılan toprak analizinin detaylarını anlattı: "Toprak analizi neticesinde hem toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini tespit ettik hem de bahçenin ihtiyaç duyduğu bitki besin maddelerini ortaya koyduk. Toprağın pH değerinin 7-7,5 arasında olduğunu, hafif alkali bir yapıda olduğunu belirledik ki bu normal sınırlar içinde. Bünyenin killi-tınlı olduğu, yani ideal toprak yapısına sahip olduğu görüldü."
Müdür, organik madde oranının yüzde 2 civarında olduğunu, tarımda ideal değer olan yüzde 3'e ulaşmak için organik gübre takviyesi yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca bahçede herhangi bir tuzluluk problemi olmadığı, potasyum düzeyinin yeterli ancak fosfor düzeyinin eksik olduğu tespit edildi. Bu verilere dayanarak çiftçiye 21 kilogram DAP gübresi (diamonyum fosfat) taban gübresi ve 19 kilogram yüzde 21'lik amonyum sülfat gübresi bahar döneminde üst gübre olarak önerildi.
Çiftçiden Tam Not
Proje kapsamında toprak analizi yaptıran Murat Saka, uygulamanın sonuçlarından son derece memnun olduğunu ifade etti. Tarım Müdürlüğü'nden gelen SMS bildirimi ile toprak analizi desteğini öğrendiğini belirten Saka, "O dönemde 600 TL olan toprak analizinin 120 TL'ye düştüğünü öğrendim. Hemen toprağımdan numune alarak Tarım Müdürlüğü laboratuvarına götürdüm. Analiz sonuçları geldiğinde uzmanların önerdiği gübreleme programını harfi harfine uyguladım. Ağaçlarımdaki değişim ve verim artışı ortada, gözle görülüyor" dedi.