Etkinlikler, eski belediye önünden başlayarak 15 Temmuz Şehitler Meydanı’na kadar gerçekleştirilen “Kahramanlarla Kardeşlik Yürüyüşü” ile başladı. Yürüyüşe Vali Dr. Naci Aktaş, Belediye Başkanı Özkan Yalım, Milletvekilleri İsmail Güneş ve Ali Karaoba, protokol üyeleri, şehit aileleri, gaziler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Meydandaki törende önce saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı coşkuyla okundu. Valilik, Belediye ve Muharip Gaziler Derneği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulurken, Uşak Muharip Gaziler Derneği Başkanı İsmail Soyöz katılımcılara hitap etti.
“Gazilik Onurun ve Gururun Sembolüdür”
İsmail Soyöz konuşmasında, 19 Eylül’ün vatan için canını ortaya koyan ve gazilik onuruna erişen kahramanların şeref günü olduğunu belirtti. Soyöz, “Bu gün, vatan sevgisini her şeyin üzerinde tutan, cepheden cepheye koşan askerlerimizin destansı mücadelesini hatırladığımız gündür. Gazilik; Türk milletinin kahramanlığının, vatanseverliğinin ve fedakârlığının yaşayan destanıdır” dedi.
Soyöz ayrıca, Sakarya Meydan Muharebesi’nin Türk milletinin var oluş mücadelesinde dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, 19 Eylül 1921’de TBMM tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “Gazilik” unvanı ile “Mareşallik” rütbesinin verildiğini hatırlattı.
Minnet ve Vefa Günü
Törende yapılan konuşmalarda, gazilerin ve şehitlerin bu toprakları vatan yapan değerler olduğu ifade edildi. Katılımcılar, şehitlere rahmet, hayatta olan gazilere ise sağlık ve huzur dileklerini iletti. Uşak halkı, gazilere duydukları minnet ve saygıyı bir kez daha meydanlarda dile getirirken, milli mücadelenin ruhu da yeniden canlandırıldı.
19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm gaziler ve şehitler rahmetle ve şükranla anıldı.