Marka Tescilinde Belirsizlik Devri Kapandı Başvurular Artık Bu Kurala Göre

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), 2026 yılı itibarıyla marka başvurularında kullanılan mal ve hizmet listesini baştan aşağı yeniledi.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Sınıflandırma Tebliği, uluslararası standartlarla tam uyumlu biçimde hazırlandı. Marka kurmak isteyen girişimcilerden köklü şirketlere kadar herkesi doğrudan etkileyen bu düzenleme, başvuru süreçlerindeki karmaşayı ortadan kaldırmayı ve sistemi hızlandırmayı hedefliyor. 2024 yılından bu yana uygulanan eski liste artık tamamen geçerliliğini yitirdi; bundan böyle yapılacak tüm başvurularda yeni tebliğ esas alınacak.

Tüm Ticari Faaliyetler 45 Ana Gruba Bölündü

Yeni düzenlemenin omurgasını, dünyadaki tüm ticari faaliyetleri kapsayan 45 sınıflık gruplandırma sistemi oluşturuyor. Bu sistemde ilk 34 sınıf fiziksel ürünleri kapsıyor; gıdadan teknolojiye, tekstilden makine ekipmanlarına kadar üretilen her türlü mal bu bölümde yer alıyor. Son 11 sınıf ise hizmet sektörüne ayrılmış durumda; eğitim, sağlık, nakliye, yazılım ve daha pek çok hizmet alanı bu grupta tanımlanıyor. Başvuru sahipleri, faaliyet alanlarına en uygun sınıfı bu yeni listeye göre seçmek zorunda. Yanlış sınıf seçimi başvurunun reddine ya da ileride ciddi hukuki sorunlara yol açabileceğinden bu adım büyük önem taşıyor.

Peki ya listede yer almayan yeni nesil bir ürün veya hizmetle başvuru yapılırsa? Kurum bu soruya da yanıt verdi: Söz konusu ürün ya da hizmetin işlevi, amacı ve kullanım biçimi esas alınarak en yakın sınıfa yerleştirme yapılacak. Bu konudaki nihai karar yetkisi TÜRKPATENT'e ait olacak.

Mağaza ve İnternet Satıcılarına Özel Uyarı

Tebliğin en dikkat çekici maddelerinden biri, satış faaliyetlerini kapsayan 35. Sınıf için getirilen zorunluluk. Mağaza, katalog veya internet üzerinden ürün satan ya da satmayı planlayan girişimciler artık başvurularında hangi ürün gruplarını bir araya getirip satacaklarını somut biçimde belirtmek zorunda.

"Perakende satış hizmeti" gibi muğlak ifadeler artık yeterli sayılmıyor. Bunun yerine "kozmetik ürünlerinin perakende satışı" veya "elektronik cihazların internet üzerinden satışa sunulması" gibi açık ve ürün odaklı tanımlar talep ediliyor. Eski listeden aktarılan başvurularla yeni tebliğ arasında bir çelişki doğarsa 2026 tarihli düzenleme her zaman öncelikli olacak.

Türkiye Haberleri