Türkiye'de milli teknoloji hamleleri tüm hızı ile devam ederken bu kapsamda ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusunun geliştirilme çalışmalarına da başlanmıştı. Türksat 6A adı verilen uydu için beklenen gün gelmiş, milli uydumuz uzay yörüngesine dün fırlatılmıştı. Uydumuzdan ilk sinyal alındı.
TÜRKSAT 6A UZAY YOLCULUĞUNA BAŞLADI, FIRLATMA TAMAMLANDI!
Türk mühendislerce üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A uzay yolculuğuna başladı. Uyduyu yörüngeye taşıyan Space X firmasına ait Falcon 9 roketi, hava koşulları nedeniyle yaşanan 2 saat 10 dakikalık gecikmenin ardından Türkiye saati ile 02.30’da ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı.
Yaklaşık 36 dakika sürecek bir yolculukla 300 kilometrelik irtifaya roketle taşınacak uydunun, daha sonra roketten ayrılarak 70 dakikada geçici yörüngesine ulaşacağı açıklandı. 42 derecedeki asıl yörüngesine yerleşmesi 10 ila 15 gün sürecek uydunun yaklaşık 1 ay içerisinde de aktif hale geleceği bildirildi.
TÜRKSAT 6A'DAN İLK SİNYAL ALINDI!
Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yörüngeye fırlatılmasının ardından uydudan ilk sinyalin alındığı açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uydu üretiminde yeni bir safhaya geçildiğini belirterek, “Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen bir ülke konumuna yükselecek” dedi.
Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yörüngeye fırlatılmasının ardından uydudan ilk sinyalin alındığı açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Ve uydumuzdan ilk sinyali, planlanan şekilde 67. dakikada başarıyla aldık. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.
Uydunun vermiş olduğu ilk sinyal büyük önem taşırken ilk sinyalin alınması ile büyük sevinç yaşandı. İlk sinyalin gelmesi ile fırlatmanın ve uydunun roketten ayrılma süreçlerinin sorunsuz olarak başarıldığı kesinleşti. Milli uydumuzun yörüngeye tam olarak oturması ve tam olarak aktif hale gelmesi için 1 aylık süreye ihtiyaç olduğu belirtildi.