Facebook’a Irkçılık Suçlaması

Çalışanlarının çok az bir kısmı siyahi olan Facebook’a ırkçılık suçlaması iddiaları artmaya başladı. Şirketin yaygın ayrımcılık politikaları güttüğü söyleniyor.

Sosyal medya lideri Facebook ırkçılık iddialarıyla gündeme geldi. İşe alma ve primler konusuna önyargılı olarak hareket eden şirket politikalarının yaygın bir ayrımcılığa neden olduğu iddia ediliyor.  Olayın ortaya çıkmasına, iş başvurusunda bulunan 3 avukatın neden olduğu tahmin ediliyor. Siyahi olan avukatların kendilerine ayrımcılık yapıldığını iddia etmesi nedeniyle Reuters haber ajansı ile iletişime geçen br yönetici ise iddiaları cevapladı.

“Irkçı Klişeleri Teşvik Ediyor”

Facebook’ta operasyon programı yöneticisi olan Oscar Veneszee ve diğer iki çalışan Facebook’un özel değerlendirmelere karşı klişe ırkçılıkları teşvik ettiğini söyledi. İşe başvurusunda bulunan birçok kişinin başvurularının bu tür iddialar nedeniyle reddedici ifade ediliyor.

Irkçılık Facebook firmasının da arabuluculuk konusunda danıştığı EEOC komisyonu tarafınan şu an için doğrulanmadı. Aylarca devam edebilen bu tür soruşturmalardan sonra şirketler ciddi para cezaları ödemek zorunda kalabiliyor. Ajans şimdilik yorum yapmaktan kaçınıyor. Facebook sözcüsü ise bu iddiaları reddederek gerçeği yansıtmadıklarını ifade etti. Tüm çalışanlarına saygılı olan bir ortam yaratmanın önemli olduğunu söyleyen sözcü, her türlü iddiayı detaylıca araştırdıklarını söyledi.

Çalışanlarına yönelik ödemeler yaparken de eşitsiz davrandığı iddia edilen sosyal medya devi hakkında bu ilk ortaya atılan iddia değil. Bu tür konularda milyonlarca liralık tazminat davaları gündeme gelmiş, özellikle ırkçılık konusunda çok ciddi tartışmalar söz konusu olmuştu.

Çalışanların Sadece %3.9’u Siyahi

Geçtiğimiz Haziran ayında Amerika’daki çalışanlarının %2.9’unun siyahi olduğunu açıklayan Facebook, bu tür suç davalarının multi milyonluk tazminat ödemeleriyle sonuçlanabileceğini iddia etti. Geçtiğimiz aralık ayında da bu iddialar gündem gelmiş, Adalet Bakanlığı H-1B vizesi olanları işe almayı tercih eden Facebook’u suçlamıştı.  Facebook ırkçılık mı yapıyor gibi sorular son dönemde sıkça gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde de Avusturalya’da tüm medya içeriğini durduran ve ülkeye para ödememe konusunda “okul kabadayısı” olarak nitelendirilen sosyal medya devi, tekelcilik ve küstahçılıkla suçlanmıştı. Şirketin avukatı da bu konu hakkında sessizliğini korudu.

Teknoloji Haberleri