Mide Felci (Gastroparezi) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Mide felci hastalığı, bir sindirim sistemi hastalığı olmakla birlikte görülme oranı düşük bir hastalıktır. Yapısında birçok kas bulunduran mide, bu kasların gelişip daralması sonucunda besinleri sindiren sindirim organlarından birisidir. Dolayısıyla da midenin ve mide kaslarının doğal yapısının ve sağlığının bozulması beraberinde mide felci hastalığını getirebilmektedir.

Sürekli genişleyip daralarak sindirim görevini yapan mide zamanla bu kas hareketleri neticesinde bozulur ve besinler uzun süre midede kalmaya başlar. Uzun süre midede kalan besinlerin bakteri oluşturması sonucunda ise kusmalarla birlikte mide felci baş göstermeye başlamaktadır.

Mide Felci Nedenleri

Mide felci hastalığının vücutta meydana gelmesinin altında birçok neden yatmaktadır. Bu nedenlerin başında düzensiz beslenme ve bilinçsiz yapılan diyet alışkanlıklarıdır. Kan şekerinin yükselmesi mide felcinin bir diğer nedenidir. Kandaki bulunan şeker oranı yükseldiğinde midenin gerçekleştireceği hareketler yavaşlamaktadır. Bu yavaşlama beraberinde mide felcini getirebilir.

Reflü ve üfler gibi mide asitlerinin olması gerekenden daha fazla seviyeye çıkması mide felci hastalığına ortam hazırlarken aynı zamanda vücut dengesinde kalsiyum oranının azalması mide kaslarının yavaşlamasına ve mide fonksiyonlarının işlevini görememesine zemin hazırlayarak mide felcine davetiye çıkarmaktadır.

Mide Felcinin Belirtileri

Mide felci hastalığı;

  • Geçmeyen bilmeyen mide bulantısı,
  • Ağızda sürekli var olan rahatsız edici kokunun oluşması,
  • Kişinin çok erken doygunluk hissi yaşaması,
  • Sık yaşanan gaz ve kusma şikayetleri,
  • İştahsızlık ve kilo kaybında aşırı hızlanma görülmesi gibi şikayetlerle kendisini gösteren sindirim sistemi hastalıklarından birsidir. Bu belirtiler aynı zamanda mide felci hastalığına erken tanı konulabilmesi için en önemli yol gösterici bulgular niteliğindedir.

Mide Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide felci, birçok hastalıkla aynı belirtileri göstermektedir. Bu durumda söz konusu şikayetleri olan hastalar vakit kaybetmeksizin uzman hekime başvurmalıdır. Uzman hekim hastanın şikayetleri doğrultusunda endoskopi yöntemiyle midenin yapısını ve işlevselliğini kontrol etmektedir. Bu yöntemle aynı zamanda mide bozukluğunun nedenleri de ortaya çıkacaktır. Endoskopi sonrasında midenin işlevselliği ve boşalma oranının ölçümü yapıldıktan sonra uzman hekim tarafından tanı konularak tedavi süreci başlar. Şayet hastaya mide felci teşhisi konulur ise uzman hekim, ilaç tedavisine ve diyet programına başvurmaktadır.

Sağlık Haberleri