Konu ile ilgili açıklama Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Balcı tarafından yapıldı. Balcı, yaptığı açıklamasında erkeklerde görülen meme kanserine ilişkin bilgi verdi.
KİTLE VARSA, MUTLAKA SAĞLIK UZMANINA BAŞVURUN
Çoğu erkeğin meme kanserine yakalanma riskinin olmadığını düşündüğünü ifade eden Balcı, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Meme kanseri, memeyi oluşturan dokularda bulunan bazı hücrelerin kontrolden çıkmasıyla oluşur. Meme kanseri, memenin farklı yerlerinden başlayabilir. Çoğu meme kanseri, sütü meme ucuna taşıyan kanallarda, bazıları ise anne sütü yapan bezlerde ortaya çıkar. Normalde işlevsel olmasalar da erkeklerde de bu kanallar ile bezler bulunur ve meme kanseri bu dokularda başlar. Bu kanallar ve bezlerin yanında diğer meme hücresi dokularında da görülen meme kanseri türleri vardır. Her ne kadar birçok meme kanseri türü memede kitle oluştursa da hepsi bu duruma neden olmaz. Memede bir kitle tespit edildiğinde mutlaka bir sağlık uzmanına başvur gerekmektedir. Bu durum, meme kanseri dışında farklı meme hastalıklarının da belirtisi olabilir”
AİLE ÜYELERİNDE MEME KANSERİ ÖYKÜSÜ VARSA..
Uzman isim açıklamasının devamında çoğu meme kitlesinin aslında iyi huylu olduğunu ifade ederek, “İyi huylu meme tümörleri anormal büyümelerle kendini gösterir ancak meme dışına yayılmazlar ve yaşamı tehdit etmezler. Memede herhangi bir şişliğin veya değişikliğin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu ve gelecekte kanser riski oluşturup oluşturmayacağını belirlemek için mutlaka bir sağlık uzmanı tarafından kontrol edilmelidir” dedi. Ailedeki meme kanseri öyküsü için sadece anne tarafı değil, baba tarafındaki genlerin de risk barındırdığı ifade edildi.