Böcek Sokmalarında Ne Yapılmalıdır?

Yaz ayı gelip çattığında en çok korktuğumuz şeylerden birisi de böcekler oluyor.

Dışarıda geçirdiğimiz zamanlarda böcek sokmalarına çok sık rastlanıyor. Böcek sokması derken daha çok  kene , karınca ve sivrisinek oluyor. Aynı zamanda akrep sokmaları da çok sık başımıza gelen bir durum oluyor. Alerjik bir bünyeye sahip olan kişiler böcek sokmalarından çok çabuk etkilenebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi İç Hastalıkları Bölümünden uzman olan Dr. Mahmut Derici,  böcek soktuğu zaman ne yapılması gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

Astımlıların Dikkat Etmesi Gerekiyor

Astımlılar mutlaka böcek sokmalarına karşı daha dikkatli olması gerekir. Şişlik ve ağrı gibi bir sorun yaşandığı zaman bekleme yapmadan doktora görünmeniz gerekecek.  Fakat genel anlamda bakıldığında şişlik ve ağrı normal bir durum olarak kabul edilir. Birkaç saat içerisinde yaşanan bu ağrı ve şişlik düzelme gösterecektir.  İleriki zamanlara geldiğiniz zaman  reaksiyon gelişme riski daha düşük olmaya başlayacaktır. Hasta da alerjik bir yapının oluşması, lokal olarak kalmamaktadır. Vücutta daha farklı reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Özellikle böcek sokmaları,  alerjik bünyeye sahip kişilerde  hayati olabiliyor. Astım ve alerjik rahatsızlığı bulunan kişilerde şu gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlayacaktır.

  • Yutkunma güçlüğünün çekilmesi
  • Baş dönmesinin meydana gelmesi
  • Nefes darlığının görülmesi
  • Kalp ritminde düzensizliklerin meydana gelmesi
  • Bulantı hali
  • Kusmanın yaşanması
  • Ateş yükselmesi

Sabunlu Suyla Müdahale Edilmeli

Sabunlu suyla böcek sokulan yere mutlaka ilk yardım yapılmalıdır. Böcek soktuğundan şüphelendiğiniz andan itibaren ilk olarak sabunlu suyla güzelce temizlemeniz gerekecektir. Bu uygulamanın en güzel yararından birisi de ortaya çıkabilecek enfeksiyonu engelliyor olmasıdır. Fakat böcek sokulduğu zaman mutlaka sokulan yerin kaşınmamasına dikkat edilmelidir. Bölgeyi tahriş etmemeye dikkat etmelisiniz.

Keneye Müdahaleyi Kendiniz Yapmayın

Kahverengi özelliğe sahip olan kene,  yassı ve oval şeklinde görüntüdedir. Genelde keneler daha çok hayvan barınakları gibi yerlerde gezinmeyi severler. Kenelerin yer aldığı bölgeler belirli süreden sonra kızarmaya başlıyor.  Kenenin zehirli yanı doğal olarak kısa bir süre sonra tüm vücuda yayılmaya başlayabilir. Eğer ki hastada baş ağrısı, bulantı, halsizlik, ishal gibi durumlar yaşanırsa  en yakın sağlık kuruluşuna mutlaka gitmeniz gerekecek.

Kolonya, Ayran, Yoğurda Başvurmayın

En sık yapılan hatalardan birisi de böcek sokmalarından sonra kolonya, ayran ve yoğurda başvuruluyor olması diyebiliriz. Bölgeye bu uygulamayı yaparsanız anında tahriş olacaktır.  Böcek zehirlenmesine karşı yoğurt ve ayran tüketmenizde hiçbir fayda göstermeyecektir. Özellikle tatil bölgelerinde bu gibi sorunlarla çok sık şekilde karşı karşıya kalabilirsiniz. Böyle sorunla karşılaşmamak adına hazırlıklı gitmenizde fayda var. Yanında mutlaka böcek kovucu ürünleri bulundurmanız gerekecektir.

Sağlık Haberleri