Uşak’ın en meşhur yemekleri

Günaydın Sevgili Okurlarımız… Alacatene, ekşili arap aşı, topalak aşı, ıspanaklı börek, et basması, ciğer sarma, tarhana çorbası, pirinçli köfte, gül peksimeti, kıymalı puf böreği, ılıbada dolması, farkala, yağlı gevrek, döndürme, ciğerli bulgur, cendere tatlısı, muska böreği, demir tatlısı, keşkek, ebem köftesi.Cerpli et yemeği

Özellikle yeni kuşaklar, güzel memleketimiz Uşak kültürünü ne kadar tanıyor? Yukarıda saydığımız Uşak’a özgü yemeklerin kaçını tattı acaba?

Gelecek kuşaklara Uşak kültürünü aktarmak adına www.usakgundem.com olarak adına yeni bir yazı dizisine başlıyoruz.  Bu amaçla Uşak’ın damak çatlatan lezzetlerinden başlayalım istedik.

Bugünkü tarifini vereceğimiz Uşak’a özgü aşımız: keşkek

Ana malzemeleri et ve buğday olan bu yemek, genellikle bayram ve düğün yemeği olarak sunulur. İsteğe göre koyun eti yerine tavuk eti de kullanılabilir. Sinir sistemini güçlendirdiği için, özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilir. İçeriğinde demir olduğu için, kan yapıcı bir etkisi vardır. Malzemeleriniz hazırsa, orijinal keşkek nasıl yapılır görelim.

Keşkek - Uşak

Keşkek İçin Gerekli Malzemeler:

500 gr keşkeklik buğday

2 adet kuru soğan

zeytinyağı

tereyağı

4 su bardağı et suyu

Sos İçin Gerekli Malzemeler:

250 gr kuşbaşı kuzu eti

1 kaşık biber salçası

2 adet domates

2 adet kuru soğan

2 adet biber

1 tutam kekik

Keşkeğin Yapılışı:

Keşkeklerimizi akşamdan ıslarız, çömleğimize soğan, zeytinyağı ile birlikte ocağa koyup kavururuz. Soğanlar pembeleşince altını kısarak ocakta bırakırız ilk suyunu çektiğinde bir kaba alıp çırparız daha sonra tekrar boşaltıp et suyu ve tereyağı ilave ederiz. Suyunu çekinceye kadar ocakta kaynatırız suyunu çekince kapatıp sararak demlenmeye bırakırız.

Sosun Yapılışı:

Soğan, biber, kuşbaşı et, domates, biber salçası küçük çömlekte pişirmeye başlarız. Etin suyunu bırakmasını bekler ve altını kısarak pişirmeye devam ederiz.Etler yumuşayınca altını kapayıp keşkekle birlikte servis yaparız.

Kaynak: Fatih Demir (Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yön. Kur. Bşk.)

Kültür Sanat Haberleri