Lipödem Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Lipödem nedir? Nasıl tedavi edilir? Sorularınızın yanıtı veriliyor ve bu hastalık hakkında detaylı bilgi almanız sağlanıyor.

Lipödem Nedir Sorusunun Yanıtı

Öncelikle adipoz doku bozukluğu olarak da ifade edilen hastalık için lipödem nedir sorusunun yanıtlanması sağlanıyor. Basit bir şeklide doku bozukluğudur denebilir. Yağ dokusunun patalojik birikimi, dağılımı ile karakterize bacaklarda ya da bazen kollarda progresif simetrik genişlemelere yol açmaktadır. Ağrılı bir durum olduğundan, sadece görsel anlamda rahatsız edici olmaz.

Lipödem sadece kadınlarda görülür…

Evet, X-linked dominant ya da otozomal dominant geçişli olabilen durumlarda her zaman kadınlarda görülür. Literatürde genel olarak erkek lipödem hastaları vaka sunumu şeklinde olmaktadır. Lenfödem ya da obezite ile karıştırılan bu hastalık, batı ülkelerinde kadınlara %11 ile %18 arasında görülmektedir.

Lipödem Nasıl Tedavi Edilir?

En çok merak edilen sorular arasında bu hastalığın nasıl tedavi edilecek olduğu var. Erken tanı, lipodemin tedavisinde son derece önemlidir. Lipödem nasıl tedavi edilir sorusunun yanıtına göre hareket edilip, erken teşhislerde tedavi aşamalarının çok daha hızlı ve sağlıklı tamamlanacağı bilinmelidir.

Multidisipliner & Holistik Yaklaşım;

Evet, tedavinin gerçekleşmesi için multidisipliner ve holistik bir yaklaşımın oluşması söz konusudur. Tedavi ekibinde FTR – Lenfödem uzmanı, plastik cerrahlar, bariatrik cerrahlar, hemşire, fizyoterapist, psikiyatrist gibi ekip ile tedavinin gerçekleşmesi sağlanacaktır.

Konservatif ve Cerrahi Yöntemler;

Uygulanacak olan yöntemler konservatif ve cerrahi yöntemlerdir. KDT gerekli olduğu durumlarda doktor tarafından tedavi sürecinde işlemlerin uygulanması sağlanır. Lenfatik disfonksiyon ve adipoz hipertrofi arasında yer alan bağlantı kapsamında hastalığın evreleri incelenir. İlerleyen dönemlerinde lenfolipödeme dönüşmesi durumunda ise komplet dekonjesif kompresyon uygulanması söz konusudur.

Lipödem Tedavisinde Egzersizler

Tedavi süresinde doktorunuz tarafından yapılması önerilen egzersizler olacaktır. Bu egzersizler genel olarak su içi egzersizler olarak bilinir. Baldır ve ayak kas pompalarının çalışması ile fiziksel aktivitelerin bu hastalığın tedavisinde tamamlayıcı olduğunu bilmelisiniz. Plates, yoga, hızlı yürüme, bisiklete binme, su sporları, yüzme gibi egzersizler ile büyük ölçüde iyileşmenin gerçekleşmesi sağlanacaktır. Lipödem tedavisinde egzersiz yapılması öneriliyor olacak.

Kadın Haberleri