Bebeklerin bıngıldağı (yumuşak nokta) ne zaman sertleşir?

Yeni doğmuş savunmasız bir bebeğe dokunurken anneler dahil hepimiz en yavaş hareketlerle ona yaklaşırız. Ona zarar verecek olan herşeyden kaçınırız. Özellikle de bıngıldak dediğimiz başın üst bölgesi bebeklerin en hassas yerlerinden biridir. Öncelikle bıngıldak nedir buna bakalım.

Yetişkinlerin aksine bebeklerde birbirine sıkı sıkıya bağlı olmayan kafatası kemikleri bulunmaktadır. bebeklerde kafatası kemiklerinin tam olarak oluşmamasının en önemli nedeni bebeklerin doğum kanallarından geçerken zorlanmaması içindir. Bebeklerde bulunan bıngıldak kısmı aynı zamanda beyin gelişimi içinde önemli bir yere sahiptir.

Bebeklerde iki çeşit bıngıldak oluşumu vardır. Bunlar batık bıngıldak ve şişkin bındılgak.

Batık bıngıldak nedir?

Bebeğin bıngıldağına dokunduğunuzda hafif içeri doğru bir eğim hissedebilirsiniz. bir çok ebeveyn bıngıldağın içe doğru batmasından endişelenir ve korkar. Batık bıngıldak bebeklerdeki susuzluğun belirtisidir. Bebeğinizde meydana gelen batık bıngılak sorunu için muhakkak bir uzmana danışmalısınız.

Şişkin bıngıldak ne anlama gelir?

Bebeğiniz ağladığında bıngıldağınız kabarıklaşır ve şişebilir. Ancak bebeğiniz ağlamadığında da bıngıldağı hafif şiş görülebilir. Ancak normal görünmeyen şiş bir bıngıldak, beyninde bir enfeksiyon veya ciddi bir durumun habercisi olabilir. Bebeğinizin bıngıldağı çok fazla şişiyorsa ve bebeğiniz ateşleniyorsa muhakkak doktorunuza bu durumu açıklamanız gerekir.

Zamanla, bıngıldaklar sertleşir ve kapanır. Bebeğinizin başındaki bıngıldak genellikle doğduktan 2 ay sonra kapanır. En üstteki bıngıldak ise 7 ve 18 aylıkken kapanmaktadır.

Bebeklerin bıngıldağı (yumuşak nokta) ne zaman sertleşir?

Bıngıldağın birinci amacı bebeğin doğum kanalından rahat geçmesidir diğeri ise beyin gelişimi ile ilgilidir.

Bıngıldağın sertleşmesini geciktiren nedenlerden bazıları:

1-Beslenme yetersizliği.

2-D vitamini eksikliği.

3-Tiroid bezinin yetersiz çalışması (hipotiroidi).

4-İskelet gelişim bozukluklarını içeren sendromlar.

5-Hidrosefali (Beyin basıncını artıran, kafatasını genişlemeye zorlayan durumlar).

Bebeğin yumuşak noktası dediğimiz bıngıldağı genellikle 18 aylıkken kapanır. O süreye kadar bebeğin doktoru sürekli kafatası ölçümü yaparak bunun takibinde olacaktır. Yine halk arasında "çoc uk taş diyene kadar bıngıldak kapanmaz" söylemi de aslında çocuğun konuşma dönemine denk gelmektedir. Bıngıldağın daha erken kapanması halinde ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Kadın Haberleri