Yeşil Kart Kalktı mı?

Sağlık sigortasından ücretsiz şekilde yararlanmayı sağlayan bir uygulamadır. Eski ismi yeşil kart olan bu uygulama değişmiştir.

Yeşil Kartın Yeni Adı Ne

Yeşil kart kalktı mı sorusu için isim değişikliği olduğu söylenebilir. 2012 yılından itibaren  yeşil kartın ismi 60c-1 olmuştur. Bu isimle Sosyal Güvenlik Kurumu’na geçişi sğalanmıştır. Yani artık yeşil kart SGK bünyesinde olan bir hizmettir. Eskisi gibi yeşil kart karnesi alıp doktora giderek ilaç almanız gerekmez. Geliri  asgari ücretin 1/3’ünden az olan kişilere bu kart verildiğinden yeni sistemde de birtakım şartlar koşulmaktadır. Güncel asgari ücret takip edilmelidir.

Gelir Testine Başvuru Yapılıyor

Yeşil kart almak için öncelikle gelir testi yaptırmak ve bu gelirin asgari ücretin 3 te birinden az olması gerekiyor. Bu durumda bütün hane halkı yeşil kartlı olacaktır. Herhangi bir prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanmak gerekmektedir. Eğer bu miktardan çok bir gelir çıkarsa da anne ya da babadan birine GSS açılır ve bir kişi 53 lira civarı bir ödeme yaparak  sağlık hizmetinden yararlanabilir. Ancak çocuların yaş sınırlarına dikkat etmek gerekir.

  • Üniversitede okuyup 25 yaşını tamamlamayanlar
  • Lisede okuyup 20 yaşını tamamlamayanlar
  • 18 yaşın altındakiler yararlanabilmektedir.

Asgari ücretlerde yenilenme olduğu için miktar değişimleri dikkate alınmalıdır. Gelir tespiti yaptırmak isteyen kişilerin ikamet edilen ilçedeki Kaymakamlık Sosyal Dayanışma Vakfına gitmeleri gerekir. Başvuru yapılması sonrası bir aya kadar sonuç belli olur. Ancak sorgulamalarınızı e devlet üzerinden de yapmak mümkündür.

Gelir Testi Sonucu Sorgulama

Gelir testi sorgulamak için e devlet sitesine girişi yapmak ve sonra G -0 yazarsa primsiz sağlık hizmeti almanız söz konusudur. 60g olanlar da 53 lira ödeme yaparak yararlanabilir. Eğer itiraz etme hali varsa sonuçtan sonraki 30 gün içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yazılı itiraz yapılabilir.

İpucu Haberleri