Jet Lag Nedir?

Jet laf nedir? Jet lag oldum, jet lag sorunu gibi cümleleri sıkça görüyor olabilirsiniz. Peki, nedir bu jet lag?

Sıkça duyduğunuz bu kavramın ne olduğu yanıtı veriliyor…

Jet Lag Hakkında
Teknolojinin gelişmesi ile bir yerden bir yere gitmek saatler içinde oluyor. Peki, dünyanın şekli ve hareketi bunu nasıl etkiliyor? Jet lag nedir sorusunun yanıtı, kişinin gece – gündüz ayrımını bulunduğu ülkede – coğrafyada yapamıyor olmasıdır. Dünyanın geoit şekli itibari ile ortaya çıkan bir durum olan dünyanın bir tarafının geceyken diğer tarafının gündüz olması, saat değişikliği durumu vardır. Sık sık seyahat eden, uçakla kıta değiştiren kişiler arasında bu problem sıkça yaşanır.

 

Örneğin;
Amerika’da gece uçağa binmiş olan bir kişi, Türkiye’de geldiğinde gece – gündüz ayrımını yapamayacaktır. Bu saat farkı ile alakalı bir durumdur. Aynı zamanda bu saat farkına neden olan husus ise dünyanın şeklidir. Bu durumda gelen kişi herkes gece uyurken, gündüz uyur. Gece ise gündüzmüş gibi hareket eder. Bu problem, kişinin saat dilimine ayak uydurması ile son bulacaktır. Jet lag sorunu tamamen seyahat etmenin hızlı olması, kişinin bulunduğun coğrafyaya hemen uyum sağlayamaması gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Bunun için sıkça seyahat eden, Amerika – Avrupa kıtaları arasında uzun mesafe gidip gelen kişilerde ortaya çıkması söz konusu olabilir.

 

Jet Lag Nasıl Geçer?
Geçmesi için kişinin yapması gereken, uyku düzenini toparlamaya çalışmaktır. Bunun için önerilen ise uykusuz kalarak bir süre kişinin gece uyumaya alışmaya çalışmasıdır. Aksi halde uzun bir süre kişi kendini toparlayamaz ve gece uyuyamazken gündüzleri uyumaya devam eder. Bunun önüne geçmek açısından yolculuk öncesinde de birtakım önlemler alabilirsiniz. Uyumayarak uykunuzu kısa bir süre içinde düzene koymak için gerekeni yapabilirsiniz. Aksi halde uyku probleminizin çözümlenmesi daha zor olabilir. Bunları göz önünde bulunduran bir kişi jet lag nasıl geçer sorusuna göre de hareket ederek, bir an önce geldiği ülkeye ayak uydurabilir. Sorun yaşamadan kıtalar arası geçişlerinizi jet lag sorunu yaşamadan çözebilirsiniz. Uyku problemi ortadan kalkacaktır.

İpucu Haberleri