Evde Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları

Market ürünlerini almak istemeyen kişiler evde kendi ürünlerini yapmaya yönelebiliyor. Yoğurt da bunlar içinde en sık yapılanlardan.

Hangi Malzemeler Gerekli

Evde yoğurt mayalama  ile kendi yoğurdunuzu hazrlayabilir ve sağlıklı katkısız şekilde beslenme alışkanlığı kazanabilirsiniz. Ancak bunu yaparken  bazı detaylara önem vermek gerekecektir. Yoğurdunuzu mayalamak için gereken malzemeler ise  2 litre inek sütü, 1 litre manda sütü, 2 yemek kaşığı doğal yoğurt şeklinde sıralanabilir. ancak manda sütü yoksa inek sütü olarak da kullanıma devam edilebilir. Önemli olan güvenilir yerden açık süt almaktır.

Birinci Aşama Sütü Kaynatma

Yoğurt mayalama aşamasına geçmeden önce sütü kaynatmak gerekir. tencereye eklenen süt,  kaynamaya bırakılır ve taşmaması için bir süre beklenir. Kaynama devam ederken ocak ısısını en aza indirip 7 dakika bu şekilde devam edin.

Mayalama Aşaması

Kaynatılan sütü mayalamak  yoğurdun kıvamı için de en önemli aşamadır. Kaynatılan kapta değil de başka bir alanda mayalama işlemini yapmak son derece önemlidir. kaynama sırasında tencere dibindeki yanık kısımlar sonra  ekşime olarak geri dönebilir. Kap değişimi ayrıca soğuma beklemeden olmalıdır. Sütü kaynadıktan çok geçmeden yapmak gerekir. mayalama sıcaklığına gelince 44 derece en ideal  rakamdır.  Bunu uygulamalı anlamak için serçe parmağınızı tencerede 7 saniye bekletmek mümkündür. Eğer dayanıp sonra da sıcaklığın devam ettiğini düşünüyorsanız mayalanma için doğru zaman demektir. Maya ve süt miktarına gelince de 3 litrelik süte 60 gram kadar maya eklemesi olmalıdır.dökülmesi sonrasınd karıştırılır ve belli bir sıcaklıkta bu şekilde beklemesi sağlanır. Çarşaf ya d aörtü ile mayalı kabı iyice sarmak gerekir. Kışın en geç 6 saat, yaz dönemi de 5 saat mayalanma için idealdir.

Süre Bitiminde Ne Yapılır

Sütü mayalama şekli için son aşama kapaklı bir şekilde buzdolabına kaldırmak  ve hava almadan bir gün dinlendirilmesidir. Bu aşamada suyunu çeker ve olgunlaşır.

İpucu Haberleri