Yapı mühendisi Mehmet Emre Özcanlı sırf bunun için Japonya'ya gitti! Gördükleri karşısında adeta dehşete uğradı

Sırf sistemi görmek için Japonya'ya giden Yapı mühendisi Mehmet Emre Özcanlı sistemin zorunlu olduğu detaylarıyla birlikte maliyetlerinden de bahsetti.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremin meydana gelmesi çevre 10 ilde büyük bir yıkıma neden olurken tüm Türkiye deprem bölgesinde can veren vatandaşlara ağlıyor. Depremin üzerinden 15 gün geçerken enkaz çalışmaları ekipler tarafından devam ettirilirken depremle ilgili çarpıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Depremin meydana gelmesinin ardından en dayanıklı sistemler bu noktada araştırma konusu olurken gündemin en çok konuşulan konularından birisi de özellikle de hastanelerde kullanılan sismik izalatör sistemi oldu. 

Sırf sistemi görmek için Japonya'ya giden Yapı mühendisi Mehmet Emre Özcanlı sistemin zorunlu olduğu detaylarıyla birlikte maliyetlerinden de bahsetti. Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde yıkılan binaların yanı sıra yıkılan hastanelerde oldu. Yıkılmayan ayakta kalmayı başaran binalarda ve hastanelerde sismik izolatör kullanılmış olabileceği detayı gündem yaratırken uzman için Özcanlı konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

DEPREM İZALATÖRÜ NEDİR?

Konuyla ilgili konuşan Özcanlı Elbistan'daki hastanenin mühendisi olmadığını dile getirirken ekibinin hastanenin montaj işlerini yaptığını dile getirdi. Özcanlı dikkat çeken açıklamasında “Sırf Elbistan hastanesi değil, bölgede 10 adet deprem izolatörlü hastane vardı. Hatay Dörtyol, Malatya’da 3 tane, Adıyaman Düziçi, Osmaniye, Kahramanmaraş’ta inşaatı devam eden… Bunların hiçbirinde yapısal hasar olmadı” dedi.

Özcanlı tarafında yöneltilen  “Siz bu sistemi uygulayabilmek için daha önceden Japonya’ya gidip bununla ilgili 3 defa çalışma yaptınız ki Türkiye’de bu sistemi uygulayabilelim diye, doğru mu?” sorusu karşısında Japonya'ya gittiğini belirterek “99 depreminden sonra, o zaman Kandilli Rasathanesi’nde master tezimi yazarken çok üzüldüm, biz neden bu işi beceremiyoruz diye… Ve hocamın da vasıtasıyla Japonya’ya gittim. Japonya’da bu sistemleri gördüm. Çok etkilendim. Bir şekilde ülkemize getirmek için elimden geleni yaptım. 2013’te Sağlık Bakanlığının çıkardığı genelgeyle - dünyada örneği yoktur bunun - bütün 100 yataklı hastanelerde bu sistem zorunlu hale geldi. Dolayısıyla 70’in üzerinde hastanede uygulandı Türkiye’de. Bölgede de yaklaşık 10 tane hastane bu sistemle yapıldı” ifadelerine yer verdi.

SİSMİK İZALATÖR MALİYETİ NE KADAR?

Sistemin depreme ne kadar dayanıklı olduğu noktasında “Bu sistem kaç büyüklüğündeki depreme kadar dayanıklıdır?” sorusuna yanıt veren Özcanlı “Deprem büyüklüğü değil de biz daha çok bu tip özel yapıları tasarlarken 11 tane deprem datası, uzman bir kişinin hazırladığı bir deprem datasını hastanenin modeline girerek tasarlayarak bu sistemler oluşturulmaktadır. Dolayısıyla bölgede oluşabilecek en büyük depremde dahi hasarsız atlatıp hastanenin operasyonel kalmasını sağlayan sistemlerdir.” dedi.

Sismik İzalatör maliyetini açıklayan Özcanlı “Normal yapılarımızda toplam yapı maliyetinin yüzde 10 ile 15 arasında maliyeti artırmaktadır yaklaşık olarak. Tabii bu deprem bölgesine, zemin durumuna ve üstündeki yüke, kat adetine göre değişmektedir. Lakin diğer şartnamelerimize göre yapılan binaları da unutmayalım. Onlar da depremlerde ayakta kalabilmektedir. Fakat hasar alma ihtimali vardır. Ama izolatörlü yapılarda doğru yapıldığı takdirde hasar almamaktadır.” ifadelerine yer verdi. 

Güncel Haberleri