Uzmanlar açıkladı! Binanız depreme dayanıklı mı? Hemen öğrenin

Olası bir deprem durumunda binalarının sağlam olup olmadığını kontrol ettirmek isteyen vatandaşlar için uzmanlardan açıklama geldi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem 10 ilde büyük bir yıkıma neden olurken binalar enkaza döndü. Enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları için pek çok ekip çalışanı saeferber olurken Türkiye'yi derinden yaralayan deprem faciasının ardından depremle ilgili birçok araştırma yapılmaya başlandı. Kahramanmaraş merkezli depremde can kaybı 36 bine yaklaşırken 100 bini geçkin yaralı sayısı var. Türkiye'nin ciğerini yakan deprem sonrası vatandaşlar korku ve panik içinde bina denetimine başladı. 

DEPREME DAYANIKLI BİNA NASIL ANLAŞILIR?

Olası bir deprem durumunda binalarının sağlam olup olmadığını kontrol ettirmek isteyen vatandaşlar için uzmanlardan açıklama geldi. Yaşanan korkutucu depremin ardından vatandaşlar yapılarında kullanılan malzeme kalitesini, işyeri ve evlerinin dayanıklılığını ölçmek isterken milyonlarca kişi konuyla ilgili araştırmalar yapıyor. Depremin ardından uzmanlarda açıklama gelirken uzmanlar vatandaşların oturduğu binayı arada sırada mutlaka kontrol ettirmeleri gerektiği belirtildi. 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) 2. Başkanı Nusret Suna konuyla ilgili açıklamasında bir binanın sağlam oluğ olmadığının anlaşılmasının 3 parçadan meydana geldiğini belirtti. Üç ana parçadan bina sağlamlığının anlaşılabildiğini belirten Nusret Suna bu üç parçayı "Bina Durum Ön Değerlendirmesi," "Bina Performans Değerlendirmesi" ve "Riskli Bina Tespiti" şeklinde sıraladı. 

BİR BİNADA NELERE DİKKAT EDİLİR?

Kolonlar ve kişilerde görülen olası çatlakların kontrol edilmesi gerektiğini belirten Nusret Suna "Kolonlarda ve kirişlerde göze çarpan çatlaklar var ise bir mühendise danışsınlar. Bir de binaların bodrum katlarına girsinler. Bodrum katlarında hava sirkülasyonu az olduğu için buradaki malzemelerde bozulmalar çok erken başlar." ifadelerini dile getirdi. Rutubetli bölgenin kontrolünün sağlanması gerektiğine dikkat çeken Suna bu durumdaki yapıları kanserli bir hücreye benzetirken "Eğer önlem alınmazsa bu bir kanser gibidir. Kanser hücresi gibi üstlere doğru ilerlemeye başlar" dedi.

Özellikle kendi kendine çatlayan fayansların haberci olduğunu belirten Suna ‘Kolonlardan sesler duyuyorduk, arada bir çatırtılar geliyordu. Sonra kapılarımız kapanmamaya başladı" gibi. Fayanslar da önemlidir, fayanslarımızın derz araları veya fayanslarınız kendi kendine çatlamaya başladı ise bunlar habercidir ve bir inşaat mühendisine danışmak gerekir." ifadelerine yer verirken buna ek olarak "Mesela der ki 'bu bina beklenen bir depremde gerekli performansı gösterir.' Bu tür yapılar zaten kendini ortaya koyar. Eğer projesine uygun yapıldı ve tahribatsız deneyde de beton kalitesi yeterli çıktıysa, zemin durumunu da değerlendirerek bu binada sorun olmaz diyebilir." ifadelerini kullandı. 

Güncel Haberleri