Uşak Kanserle Savaş Derneği kanser hakkında halkı uyardı

Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen “Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Uşak Kanserle Savaş Derneği Başkanı İsmet Ceylaner bir basın açıklaması yaptı.

Dernek yönetim kurulu ve üyeleri ile birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk sunduktan sonra açıklamalarda bulunan Ceylaner şunları söyledi: “Dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kanser hastalığı hakkında toplumun bilincini artırmak, erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve teşhis tarama olanaklarını yaygınlaştırmak amacıyla 1-7 Nisan tarihleri “Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir.

Kanser bir hücre hastalığıdır. Normal yapısı değişmiş hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve yayılması ile ortaya çıkmaktadır. Kanser, vücudun tüm doku organlarında gelişebilir. Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen, kişinin hayat süresini kısaltan, hayat kalitesini olumsuz etkileyen ve değişik nedenlere bağlı olarak sıklığı artan bir hastalıktır.

Kanserin oluşumunda birden fazla etken rol oynamaktadır. Sigara ve alkol kullanımı, kimyasal maddeler, bazı virüsler, genetik faktörler, hava kirliliği ve çevresel faktörler bu hastalığın en önemli etkenleridir.

Son yıllarda, kanserin ortaya çıkışının önlenebilmesi taramalarla ve erken tanıyla ölüm oranlarının azalması, erken tanı ile yaşam kalitesinin yükselmesinin göz önüne alınması durumunda kanserden korunmanın önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

Kanserin iyileşebilir bir hastalık olduğunu unutmayalım. Bizler; “Kanserle Savaş Derneği” olarak kuruluşumuzdan bu tarafa kanser hastalığı hakkında toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla birçok çalışmalar yapıyoruz”

Güncel Haberleri