Türkiye'de yaşanan büyük depremleri önceden tahmin ederek dikkat çeken Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde meydana gelen son deprem hareketliliğinin ardından kritik değerlendirmelerde bulundu. Uzman, asıl tehlikenin Simav Fayı'nda bekliyor olduğunu açıkladı.
Sındırgı'daki Artçılar Normal Süreç
Prof. Dr. Üşümezsoy, Sındırgı'da yaşanan 6.1 büyüklüğündeki depremin teknik analizini gerçekleştirdi. Ana fayın güney kesiminde, yaklaşık 8 kilometre derinlikte oluşan bu kırılmanın 20 kilometre uzunluğunda bir segmenti etkilediğini belirtti. Depremin yaklaşık 20 santimetrelik yer değiştirmesi meydana getirdiğini açıklayan uzman, bu hareketin Sındırgı bloğunu dağ eteğine doğru kaydırdığını ifade etti.
Artçı sarsıntıların kamuoyunda endişe yarattığına değinen Üşümezsoy, bu durumun doğal bir süreç olduğunu vurguladı. Sındırgı'nın güneyindeki küçük fay hatlarının artçıları güçlendirebileceğini, ancak 5 büyüklüğündeki bu sarsıntıların ciddi bir tehdit oluşturmadığını belirtti. "Bu boyuttaki hareketlilik Sındırgı için risk taşımıyor" diyen uzman, halkın paniğe kapılmaması gerektiğini söyledi.
Simav Fayı'nda 6.8'lik Deprem Riski
Asıl tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. Üşümezsoy, Simav Fayı'nın hala büyük miktarda enerji biriktirdiğini açıkladı. Bu fayın 6.5 ila 6.8 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli taşıdığını belirten uzman, durumu çarpıcı bir benzetmeyle anlattı.
Bölgedeki fayları ampullere benzeten Üşümezsoy şu değerlendirmede bulundu: "Gediz Fayı 1971'de 7.1'lik depremle kırıldı, ilk ampul yandı. Demirci 1965'te 6.4'le söndü. 2011'deki Simav depremi sadece loş bir ışık yaktı, tam yanmadı. Sındırgı artık kırıldı. Geriye sadece Simav kaldı ve şu an tehlike orada bekliyor."
Uzman, bu durumun hemen gerçekleşecek bir depremi işaret etmediğini, ancak bölgenin sürekli izlenmesi gerektiğini vurguladı.