Papa nasıl seçiliyor, "siyah duman" ve "beyaz duman" anlamı

Katolik dünyası, 12 yıl boyunca Papalık görevini yürüten Papa Francis'in 88 yaşında hayatını kaybetmesiyle yeni bir döneme girdi. Peki yeni Papa nasıl seçilecek?

Paskalya Bayramı'nın hemen sonrasında gelen bu vefat haberi, tüm dünyada yankı uyandırırken, gözler şimdi tarihi seçim sürecine çevrildi.

Vatikan'da "Sede Vacante" (boş taht) dönemi resmen ilan edilirken, dünya çapında milyonlarca insan, Sistina Şapeli'nin bacasından yükselecek dumanın rengini merakla bekliyor.

KONKLAV: VATİKAN'IN GİZLİ SEÇİM SÜRECİ

Papa'nın vefatının ardından 15 ila 20 gün içinde başlayacak olan seçim süreci, yüzyıllardır süregelen geleneklere göre yürütülüyor. "Konklav" adı verilen bu kapalı oturumlarda, 80 yaşın altındaki yaklaşık 120 kardinal bir araya geliyor.

Kardinaller, Sistina Şapeli'ne kapanarak tamamen dış dünyadan izole ediliyor. Cep telefonu, internet erişimi ve dış iletişim araçları kesinlikle yasak. Seçim sürecinde hiçbir kardinalin şapeli terk etmesine izin verilmiyor ve tüm görüşmeler mutlak gizlilik içinde yürütülüyor.

Konklav süresince kardinaller, Vatikan'ın özel konuk evinde kalıyor ve seçim günleri boyunca Sistina Şapeli'ne gidip geliyor. Oylama günde dört defaya kadar sürebiliyor ve yeni Papa seçilebilmesi için oyların üçte ikisinin aynı isimde birleşmesi gerekiyor.

DUMANIN RENGİ KARARLI BELİRLİYOR

Konklav'da yapılan her oylamanın sonucu, Sistina Şapeli'nin bacasından çıkan dumanla dünyaya duyuruluyor. Bu yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntem, modern teknolojiye rağmen hala kullanılıyor.

Eğer oylama sonucunda bir Papa seçilemezse, kardinallerden toplanan oy pusulaları özel bir kimyasal karışımla yakılarak siyah duman çıkarılıyor. Bu siyah duman, "henüz bir sonuç yok" anlamına geliyor.

Oyların üçte ikisi bir isimde birleştiğinde ise, oy pusulaları farklı bir kimyasal karışımla yakılarak beyaz duman elde ediliyor. Beyaz dumanı gören Roma halkı ve turistler, Aziz Petrus Meydanı'na akın ediyor.

Güncel Haberleri