Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren deprem açıklaması uzman isimden geldi! Mezarımızda oturuyoruz diyerek felaket sinyali verdi - Türki, 6 Şubat 2023 sabahına büyük bir deprem felaketi ile uyandı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Deprem tam 11 ili de etkisi altına alarak binlerce yapının yıkılması ve 50 binin üzerinde vatandaşımızın da hayatını kaybetmesine yol açtı. Yıkılan yapıların stokunun zayıf ve eski olması da felakete neden olurken pek çok uzman deprem riski bulunan bölgelere ilişkin çalışmalarını tamamladı. Yaşanan felaketin ardından deprem bölgesine giden Konya Teknik Üniversitesi'nden de çarpıcı bir açıklama geldi.
KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DEPREM RAPORUNU TAMAMLADI
Konya Teknik Üniversitesi, depremden etkilenen 11 il arasında en büyük hasarı alan Hatay’daki inceleme ve gözlem raporunu tamamladı. Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, hazırladıkları rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede kritik ifadelere yer vererek vatandaşların bilinçlenmesini istedi. Raporda binaların yıkıldığına değil göçtüğüne değindiklerini belirten Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamanlı, ''Depremin etkilediği tüm coğrafyada ortalama yüzde 95 oranında 2000 öncesi yapıların yıkıldığını söylemiyorum, göçtüğünü söylüyorum. Binalarla ilgi durum tespitinin bir an önce yapılması gerekiyor.'' dedi.
DAHA CİDDİ DEPREMLERE HAZIRLIK OLUNMADIĞINI VURGULADI
Yaptığı değerlendirme ile dikaktleri üzeirne çeken Prof. Dr. Kamanlı, mezarda oturduğumuza dikakti çekerek ''Bile bile mezarımızda oturuyoruz. Yeni depremlerle karşılaşacağız. Daha ciddileriyle de karşılaşacağız. Buna hiç hazır değiliz.'' ifadelerini kullandı.
Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından Hatay’da yapılan teknik inceleme ve gözlem raporunun sonucunda ''Bölgedeki binalara ait hasarlar; malzeme kalitesizliği ve yetersizliği, yapı tasarımı hataları, işçilik hataları, yapı elemanlarındaki hasarlar, yapılardaki göçme mekanizmaları, zemine bağlı problemler, yol ve kaplama hasarları şeklinde ele alınmıştır. Hasarların oluşma nedenleri genel olarak zemin mukavemetinin düşük olması, malzeme kalitesizliği, taşıyıcı eleman boyutlarının yetersiz olması, işçilik ve tasarım hataları şeklinde tespit edilmiştir. Felaketin büyüklüğünü ortaya koymak gerek. Normal bir büyüklükle anlatılacak bir deprem değil.'' değerlendirmelerine yer verildi. Öte yandan Prof. Dr. Kamanlı, yıkılan binaların büyük bölümünün 2000 öncesi inşa edilen yapılar olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Kamanlı, “Nelerin yapıldığı, nelerin yapılmadığını laboratuvar olarak ne görmemiz gerekiyorsa o bölgede fazlasıyla yaşadık ve rapor haline getirdik. Burada deprem tasarım sınıflarını aşmış bir deprem. 475 yıl önce olan deprem bu büyüklükte olmuş, ama 475 yıl sonra olması gereken deprem 8 saat arayla bir daha olmuş. Bu bir asırların felaketidir'' sözlerine yer verdi.
YAPI STOKUNUN ZAYIF OLDUĞUNU YENİDEN HATIRLATTI
Hatay'daki yıkılan yapılardan alınan numunelerde dayanıklılığı olmayan malzemelerle karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Kamanlı, bir yönetmeliğimiz olduğu halde mühendislik hizmeti almamış yapı sayısının çok fazla olduğuna değindi.
İnşaatlarda gereken özenin gösterilmediğine vurgu yapan Prof. Dr. Kamanlı, ''İnsanlar oturdukları binalarla ilgi durum tespitlerini bir an önce yaptırmalılar. Bile bile biz mezarımızda oturuyoruz. Daha ciddileriyle de karşılaşacağız, buna hiç hazır değiliz. 1999 depremini yaşadık, hazır olmadığımız görüldü. Şimdi 6 Şubat’ı yaşadık, kaç 6 Şubat yaşayabiliriz bilmiyorum. Bizim yapı stoklarımız kötü. Nereye elimizi atsak, elimizde kalacak. Beton kalitemiz kötü, donatı yetersiz, zemin şartlarımız kötü. Nereden karot numunesi alsak 8-9’larda çıkıyor beton ortalaması. Bu da dayanıklılık yok demek.'' diyerek tehlikenin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle büyükşehirlerdeki yapıların acilen denetlenmesi gerektiği ve buna dair önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.