Meteoroloji Açıkladı, Ege’de Son Yılların En Ciddi Yağış Azalışı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2025 yılı Kasım ayına ilişkin alansal yağış raporu, Türkiye genelinde endişe verici bir tabloyu ortaya koydu.

Ülke genelinde ortalama yağış miktarı sadece 33.4 milimetre olarak kaydedilirken, bu değer, 1991-2020 dönemini kapsayan uzun yıllar kasım ayı ortalaması olan 58.3 milimetrenin oldukça altında kaldı. Yağışlardaki azalma, normal değerlerin yüzde 43, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 39 seviyesinde gerçekleşti.

Ege Bölgesi'nde Yüzde 30'luk Kayıp

Raporda, Ege Bölgesi'ne ilişkin veriler de dikkat çekici. Bölgenin kasım ayı yağış ortalaması 48.3 mm olarak gerçekleşti. Bu değer, bölgenin uzun yıllar ortalaması olan 68.8 mm'nin yüzde 30 altında kalırken, 2024 yılı Kasım ayına kıyasla da yüzde 5'lik bir düşüş anlamına geliyor. Ege'deki bu belirgin azalma, bölge genelinde artan kuraklık riskine işaret ediyor.

Yağışlı gün sayılarındaki azalma da bir diğer önemli gösterge oldu. Türkiye genelinde kasım ayında ortalama 5.2 gün yağış görülürken, bu normalin (8.4 gün) oldukça altında. Yağışlı gün sayısı Trakya ve Batı Anadolu'nun bazı kesimlerinde 10-15 güne çıkarken, Artvin, Ardahan, Iğdır ve Ağrı çevrelerinde ise sadece 1 güne kadar düştü.

65 Yıllık Rekor Kırıldı

İl bazındaki veriler, yağış dağılımındaki çarpıcı uçurumu gözler önüne serdi. Balıkesir, Çanakkale, Hakkâri ve Sivas normallerinin üzerinde yağış alan tek iller olurken, Sivas'ta son 13 yılın en yüksek kasım yağışı ölçüldü. Diğer taraftan, Karadeniz'in yağmur cenneti olarak bilinen Rize'de normalde 178.9 mm beklenen yağış, sadece 10.4 mm'de kaldı. Artvin ile birlikte bu iki il, son 65 yılın en düşük kasım ayı yağışını alarak adeta tarihi bir kuraklığa tanıklık etti. Normaline göre en fazla azalma yüzde 97 ile Artvin'de, en az yağış ise 1.0 mm ile Iğdır'da kaydedildi.

Güncel Haberleri