Mesai saatinde bunu yapmak direkt kovulma sebebi sayılıyor

Çalışma hayatında işverenler kadar, işçilerin de dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunuyor. Yargıtay’dan özellikle çalışanları ilgilendiren önemli bir karara imza atıldı. Emsal karara göre mesai saatleri içerisinde bunu yapmak kovulma sebebi!

Çalışanlar aman dikkat! Yönetici olarak çalışmış olduğu şirketteki odasında mesai saatleri içerisinde tabletle oyun oynayan ve film izleyen müdür tazminatsız olarak işten çıkarıldı. Hakkını İş Mahkemesi’nde aramak isteyen müdür, burada da büyük bir şokla karşılaşarak yıllarca süren davayı kaybetti! İşte detaylar

SÖZLEŞMESİ DİREKT FESHEDİLDİ

Bir işyerinde yönetici olarak çalışan müdür, mesai saatleri içerisinde ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı gerekçesi ile sözleşmesi feshedildi. Bunun üzerine hemen İş Mahkemesi’nin yolunu tutan M.B. verilen karar karşısında şoke oldu.

HAKARET ETTİ

İş Mahkemesi, bunun üzerine hem tarafları hem de tanıkları dinledi. Mesai saatleri içerisinde çalışanlara hakaret ettiği, mesai saati dışında da çalışanları aradığı, şirkete ait aracı doğru kullanmadığı belirtildi. Kararda ise, davacının kişisel hizmetlerini personellere yaptırdığı, ayakkabılarını taşıttığı, yemeğini hazırlattığını ev taşıma ve tuvalet taşı taşıma işi gibi çeşitli işlerini çalışanlara yaptırdığı belirtildi.

DAVANIN REDDİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme ise davanın reddine karar verildiğini belirterek, kararda şu ifadeleri kullandı:

“İş Disiplin Kurulu, davacının karıştığı olayları tek tek sıralamıştır. Ortak kullanım alanındaki tuvaletin diğer çalışanlar tarafından kullanımını yasakladığı, şirket telefonundan gelen aramalara cevap vermediği, arayan kişilerin arkasından küfür ettiği, mesai saatleri sırasında tabletten oyun oynadığı ve film izlediği, odasına girildiğinde gelen çalışanı kovduğu, çalışanlara fiziksel ve sözlü şakalar yaptığı anlaşılmıştır. İşe gidilen araçta çalışanların konuşmasını, öksürmesini yasakladığı, davacının oğlunun sünnet düğününde takı takmamış firmalar ile iş yapmadığını, takı takan firmalara imtiyaz tanıdığı anlaşılmıştır. Davacı hakkında ileri sürülen iddiaları gerçekleştirdiğinin tespit edildiği, akdi ilişkiye devamın çekilmez hale gelip gelmediğinin ölçütünü objektif iyi niyet yani dürüstlük kurallarının oluşturduğu, taraflardan birinin davranışı yüzünden iş ilişkisinde bulunması gereken güven temeli çökerse karşı tarafın haklı nedenle fesih hakkını kalabileceği belirtilmiştir. İşyerinde genel ahlak kurallarına aykırı eylemlerde bulunmak, amirlerine veya iş arkadaşlarına küfür ve benzeri sözler sarf etmek sureti ile sataşmak, İş Kanunu'nun 25/II maddesinde belirtilen diğer davranışlarda bulunmak, hükümleri ile 4857 Sayılı İş Kanunu'nun Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri başlıklı 25/II maddesince davacı işten çıkarılmıştır. Davanın reddine karar verilmiştir”

TAZMİNATSIZ OLARAK İŞTEN ÇIKARILDI

İş Kanunu’nda feshinin haklı nedenlerini sıralayan Avukat Buket Nurşah Tekışık ise, iş yerinde dedikodu yapmasından açıkça bahsedilmese bile çalışanların ya da bunların aile üyelerinden birinin şerefine ya da namusuna zarar verecek söz ya da davranışlarda bulunması halinde, İş Sözleşmesi’ni bildirimsiz olarak feshetme hakkının olduğunun altını çizdi.

Güncel Haberleri