Kasapoğlu deresi İmar planı uygulamaları yılan hikayesine döndü

İYİ Parti Uşak Belediye Meclisi Üyesi Necmi Dursun, Uşak Belediyesi’nin Kasapoğlu Deresi sakinlerinin yıllardır süren mağduriyetini giderici kararlar alamadığını belirtti.

Dursun, Uşak Belediye Meclisi Mart Ayı oturumunda görüşülen Kasapoğlu Deresi ve Çevresinde İmar Kanunun 18.maddesine göre uygulama yapılabilmesine yönelik hazırlanan imar planı revizyon taslağının, daha önce otobüs terminali yapılacağı vaadiyle yüzde 60’ını belediye bağışlayan vatandaşların terminal yapılamadığı için mağdur edildiğini, AK Parti Grubu oyları ile kabul edilen bu imar planında da mağduriyetinin gideremeyeceğini öne sürdü.

O DÖNEM İL BAŞKANI OLAN ÇAKIN KARARIN DÜZELTİLMESİNİ İSTEMİŞTİ

Uşak Belediye Meclisi, Mart Ayı oturumunda gündemin 15. Maddesinde yer alan; “Belediye Meclisinin 04/08/2020 Tarih ve 158 sayılı Kararı ile İmar Komisyonuna havale edilen; İlimiz, Merkez, Kemalöz Mahallesi, K22c08a3c, K22c08b4d, K22c08d2a ve K22c08d2b paftalarda, Kasapoğlu Deresi ve Çevresinde İmar Kanunun 18.maddesine göre uygulama yapılabilmesine yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu taslağının 3194 sayılı İmar Kanununun 8/b maddesi gereğince tasdik edilmesi konusunun İmar Komisyonu Raporu ile birlikte görüşülerek karara bağlanması.” Maddesi AK Parti grubu oyları ile kabul edildi.

Yıllardır bölgede yapılan imar uygulamalarının Kasapoğlu Deresi sakinlerinin kanayan yarası olduğuna dikkat çeken  İYİ Parti Uşak Belediye Meclis Üyesi Necmi Dursun,  “Bir önceki Uşak Belediyesi yönetimi, Kasapoğlu deresinde bir otobüs terminal projesi hazırladı ve oradaki vatandaşa dedi ki; “Biz buraya terminal yapacağız. Arsalarınız yüzde yüz değer kazanacak” şeklinde vatandaşı kandırdılar ve vatandaşın arsasına yüzde 60 hisse ile el koydular. Tapular da belediye üzerine çıkarıldı.

Yapılan uygulama yanlış olduğu için otobüs terminali projesini iptal etmek zorunda kaldılar. O dönem AK Parti İl Başkanı olan Mehmet Çakın, AK Parti belediye meclis Grubuna gelerek bu planların iptal edilmesini ve AK Parti Belediye Meclisi grubundan geriye dönük yeniden plan hazırlanmasını istemişti.

Şu anda geriye dönük yeni imar planı hazırlayarak vatandaşın hak kaybını telafi etmeye çalışıyorlar. Vatandaş yüzde 60 verdi. Şimdi yeni planda vatandaşa daha fazla ek kat çıkma şansı verilmişken şimdi mülk sahiplerinin en az yüzde 15 hak kaybına uğramasını önleyemiyorlar.

Uşak Belediyesi o dönemde Kasapoğlu deresinde 18. Madde uygulaması yapabilirdi. Bu uygulama yapılsaydı Uşak Belediyesi payı yüzde 45 pay alacaktı. Ancak o dönem yüzde 60 pay aldı.

Şu anda Kasapoğlu Deresi vatandaşlarını mağdur eden bu karar AK Parti Grubu oyları ile geçmiş bulunmaktadır. Eminim Kasapoğlu Deresi sakinleri bu Kararı yargıya taşıyacaktır diye düşünüyorum” yorumunda bulundu.


 

PROJE NEDEN İPTAL OLMUŞTU?

Bir önceki belediye döneminde bölgede “şehirlerarası otobüs terminali” yapılacağı öne sürülerek, 18 madde uygulamasında vatandaşın yasa gereği yüzde 45’nı yeşil alan, okul vb. gibi yerlere bedelsiz terk etmesi gerekirken, Uşak Belediyesi daha fazla sayıda kat çıkılması vaadiyle yüzde 60’lık bir alanı istemiş ve bölgedeki mülk sahipleri de bu teklifi kabul etmişti.

Ancak, Kızılay Uşak Şubesi yargıya başvurarak mülkiyeti kendisine ait bölgedeki mülkünün yerine başka bölgede verilen yerin değersiz olduğunu, bu yüzden mağdur olduğunu ve büyük maddi kayıplara uğradığını belirterek imar uygulamasının iptali için yargıya başvurmuştu.

Uşak Belediyesi Kasapoğlu Deresinde imar revizyon çalışması yaparken farkında olmadan büyük bir hata yaptı. Ahmet Tahtakılıç Caddesinin Kasapoğlu Deresi kısmı, 18 madde uygulaması sırasında dışarıda unutuldu.

Nuri şeker İlkokulu önündeki kavşakta 20 bin metrelik bir kısım için vatandaşın mülküne el kondu. Ancak, yüzde 45’lık alan kurtarmadığı için 8 bin metrekarelik yeşil bir alanı konuta açmaya başladı. Konuta açtığı alanda da otobüs terminali vaadi ile vatandaştan yüzde 20’lik alanı daha bedelsiz terk etmek için vaatlerde bulundu.

Uşak Belediyesi, Mart Ayı toplantısında da vatandaşın mağduriyetini giderebilmek için bölgede yeni imar planı revizyonu taslağı kabul kararı aldı.

Bu karar, vatandaşı kurtarır mı? Uygulamalar sırasında belli olacak.


 

(SALİH KILINÇ/ÖZEL HABER)

Güncel Haberleri