Ticaret Bakanlığı, artış göstermeye devam eden zeytinyağı fiyatları için harekete geçti. Buna göre 1 Kasım tarihinde sonlanması beklenen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı kısıtlaması süresiz olarak uzatıldı.
Zeytinyağındaki ihracat kısıtlaması bakanlığın kararı ile birlikte süre verilmeden ikinci bir karara kadar uzatıldı. Bakanlık yaptığı açıklamasında tüketici fiyatlarına bu durumun olumsuz etkilemesi ile birlikte yeniden bir değerlendirme yapıldığını belirtti. Buna göre 1 Ağustos 2023 tarihinde başlayan kısıtlama 1 Kasım 2023 tarihine kadar zeytinyağı ihracatına yönelik tedbirlerin yürürlüğe girdiği belirtildi.
BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK
Bakanlık, açıklamasının devamında Türkiye’de bu yıl üretimin “yok yılı” olduğunu üretimin azalması sebebi ile pek çok bölgede zeytin çiçek açma döneminde yaşanan bazı olumsuz durumlar, zeytinyağı fiyatlarında herhangi bir düşmeye neden olmayacağı ve piyasaların düşmeyeceği göz önüne alındığı belirtildi.
19 TEMMUZ'DA BAŞLAMIŞTI
İç piyasada tüketicilerin refahı ve fiyatlar bakımından sıkıntı yaşanmaması için durumun bir süre daha takip edileceği belirtildi. Ürün rekoltesindeki gelişmelere bağlı olarak kısıtlama ve tedbir kararlarının uygulaması bir süre daha devam edecek. Karar Cumhurbaşkanı Kararı ile birlikte 19 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
Bakanlık, yaptığı açıklamasının devamında ise kutulu ve ambalajlı olan zeytinyağı ihracatı için herhangi bir tedbir olmadığının da altını çizdi.