Her sene olduğu gibi bu sene de Mayıs ayına girilmesi ile birlikte Hıdırellezi kutlamak isteyen binlerce kişi arama motorlarından günün anlam ve önemi hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Anadolu ve Balkan topraklarında yaygınlık kazanmış olan bugünün önemi ise oldukça merak edilmiştir.
HIDIRELLEZ NEDİR?
Çoğunlukla Ortadoğlu, Anadolu ve Orta Asya topraklarında kutlanan Hıdırellez, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilerek kutlanmaktadır. Her sene büyük bir heyecan ile pek çok kişi tarafında Mayıs ayının gelmesi ile birlikte o gün beklenmektedir.
HIDIRELLEZ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?
Geleneksel olarak Hıdırellez Miladi Takvime göre 6 Mayıs olarak kutlanmaktadır. Hristiyanlar tarafındna baharın ve doğanın uyanması olarak kutlanan bugün, Türkiye'de ise 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanacaktır. Bu sene Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece olarak kabul edilmektedir. Bunların yanı sıra ise Ortadokslar ve Katolikler tarafından da "Aziz George" günü olarak kutlanmaktadır.
Bunlarla birlikte Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması için talepte bulunularak 2010 senesinde de çalışmalara başlanmıştır.
HIDIRELLEZDE NE YAPILIR, RİTÜELLER NELERDİR?
Hıdırellez denilince akla ilk gelen elbette bir ateş yakarak üzerinden geçmek olmuştur. Dilekler tutularak ateşin üzerinden atlamanın yanı sıra yine dilek dileyerek bir ağa bez bağlamak da oldukça yaygınlaşmıştır. Bunların yanı sıra da yüzyıllardır devam eden ritüeller arasında gül ağacı altına isteklerin çizilmesi, çiçeklerin kaynatılarak içilmesi, kısmetin açılması için yüzük ya da küpe gibi eşyaların bir gün çömlekte kilitli tutulmasının da yer aldığı öğrenildi.