Deprem konutları yetişir mi Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı açıkladı!

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem sonrası inşaatına başlanan afet konutları için yeni açıklama geldi.

Deprem konutları yetişir mi Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı açıkladı! 6 Şubat tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketi sonrasında kalıcı konutların inşasına hızlı bir şekilde başlamıştı. Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklama ile deprem konutlarını 1 sene içerisinde teslim edeceklerini açıklamıştı. 

Konutların teslim süresi tartışmalara neden olurken konu hakkında bir açıklama da Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren tarafından yapıldı. Eren yaptığı açıklamasında deprem bölgesindeki kalıcı konutları hükümetin söz verdiği süre içerisinde yapacak iş gücünün Türkiye'de olmadığını söyledi. 

DEPREM KONUTLARI YETİŞİR Mİ?

Meclis Deprem Araştırma Komisyonu'nda açıklamalarda bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren "Korkarım ki hükümetimizin hedefl ediği zaman dilimi içinde deprem bölgesinde ki kalıcı konutları yapacak iş gücü şu anda Türkiye 'de yoktur. Bakanlarla bir araya geldiğimiz zamanlarda söylediğim, şimdilik bu konteyner kentlerimizi, prefabrik kentlerimizi birkaç yıl kalıcı olacaklarını düşünerek yapalım, göründüğü kadarıyla bunlar bir yıllık olmayacaklar.

Çünkü ne vinç kapasitemiz var bu kadar, ne tünel kalıp kapasitemiz var ama daha önemlisi usta kapasitemiz, iş gücü kapasitemizle o hızda yapmak mümkün değil. Çünkü aynı zamanda büyükşehirlerimizde de ' kentsel dönüşümü hızlandıralım' kararı verildi" diyerek konutların söz verilen tarihte teslim edilmesinin zor olduğunu dile getirdi. 

İNŞAAT İŞÇİSİ YURT DIŞINA MI GİDİYOR?

İşçilerin ücret farkı nedeni ile yurt dışını tercih ettiklerini ve işçi bulamadıklarını belirten Eren "Ama mühendis çok var, ancak o mühendisleri sorumluluk verip işlerin başına koyabilecek yeterlilikte göremiyoruz. O nedenle, bizim mesleki yeterliliği olan ustaya, operatöre, teknisyene çok ihtiyacımız var. Mevcut çalışanlarımızın çoğu da maalesef Avrupa'da başlayan şehirlerin altyapı yenileme projelerine gidiyorlar. Almanya, inşaat sanayisinde çalışan işçilerin ücretlerinde iyileştirme yaptı, sıvacının saatlik ücretini 18,50 Euro' ya çıkarmışlar; günde 8 saatten 6 günde 3 bin 600 Euro ediyor. Bu rakam varken bizim de ustalarımız maalesef Fransa'da, Almanya'da çalışıyor. Biz mühendis bulmakta hiç zorluk çekmiyoruz ama operatör, kalıpçı, demirci, kaynakçı bulmakta zorluk çekiyoruz" dedi. 

Güncel Haberleri