Yeni düzenlemeye göre, tarımsal üretim planlamasına dahil olan çiftçiler için poliçe primlerinde %10 indirim yapılacak. Kooperatifler ve tarım birliklerine üye üreticilere ise %5 oranında ek üyelik indirimi sağlanacak. Sözleşmeli üretim yapan çiftçiler için uygulanan indirim oranı ise %15’e yükseltildi. Bunun yanı sıra, su kısıtı bulunan bölgelerde üretim yapan çiftçilere %10 ek destek verilecek.
Bu yıl teminat kapsamına yeni riskler de dahil edildi. Tarla ürünleri, sebzeler, fidanlar ve çilek üretimi için “geyik zararı” artık sigorta kapsamında olacak. Köy Bazlı Verim Sigortası kapsamındaki devlet prim desteği %60’tan %70’e çıkarılırken, yağlık ayçiçeği de sigorta kapsamına dahil edildi.
HAYVANCILIK VE SERA SİGORTALARINDA YENİ DÜZENLEMELER
Sera sigortalarına fırtına teminatı eklenerek, üreticiler için kapsam genişletildi. Alan ölçüm toleransı %10 olarak belirlenirken, gelir koruma sigortasına buğdayın yanı sıra arpa da eklendi. Böylece, su kısıtı desteği ve gelir kaybını koruma mekanizmaları daha da güçlendirildi.
Hayvancılık sigortalarında da önemli değişiklikler yapıldı. Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası poliçe primlerine %10 üretim planlaması indirimi eklenirken, sözleşmeli üretim indirimi %10’a çıkarıldı. Dişi süt sığırları için arilik indirimi %15 olarak uygulanacak ve poliçe kapsamına yavru atma teminatı eklendi. Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası’nda ise sözleşmeli üretim indirimi %10’a, geniş kapsamlı tarifelerde arilik indirimi %15’e yükseltildi.
İPEK BÖCEKÇİLİĞİ VE DİĞER SİGORTA TÜRLERİ
2025 yılında devlet destekli tarım sigortaları kapsamına ilk kez ipek böcekçiliği de alındı. Fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem ve sel gibi afet risklerine karşı tabla, kerevet ve ipek böcekleri teminat altına alındı. Ayrıca, sözleşmeli üretim yapan ipek böceği yetiştiricileri için %10 oranında indirim uygulanacak.