Çarşamba pazarı esnafına 40 katır mı, Kırk satır mı?

Uşak Belediyesi tarihi Çarşamba pazarını tamir etmekten vazgeçti. Yeni belediye binasının yanında bulunan toprak araziye taşımaya karar verdi.

Geçimini pazarcılıktan sağlayan 843 esnaf ise ya tozun toprağın içine gitmek zorunda kalacağı, ya da eski Pazar yerinde başına düşeceği saç levhalar için hiçbir önlem alınmadığından dolayı can güvenliği olmadığı için tepki gösterdi.

İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş, İl Başkan Yardımcısı Kudret Sarı Belediye Meclis Üyesi Tolga Pirinççi ve İlçe Başkan Yardımcısı İbrahim Çümen Çarşamba pazarına giderek esnafın sorunlarını dinledi.

Pazar esnafı, Başkan Çakın’ın onarım yapılmayacağını, hepsinin taşınmasını istediklerini belirterek, kendilerinin taşınmak istemediklerini ve pazaryerini terk ettikleri anda geriye dönemeyeceklerinden endişe ettiklerini dile getirdi.

“PAZARCI ESNAFININ CAN GÜVENLİĞİ YOK”

Uşak ilinin en eski pazaryeri Çarşamba pazarının yarım asırdan fazla bir mazisi olduğunu hatırlatan İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş, “Bu pazar yerinde, manav, konfeksiyon, hırdavat vb. faal 783 esnaf, ve çevre köylerdeki üreticilerin de katılımı ile binin üzerinde insan/esnaf emeği ile mal satmaktadır. Uşak halkı da haftanın her günü bu pazardan ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Uşak’ın en faal ve en eski bu pazar yerinde arefe’den bir gün önce şiddetli rüzgar ve hortum nedeniyle çatının bir kısmı uçmuş, Allah’tan pazar olmadığı bir zamanda bu hasar oluştuğu için can kaybı yaşanmamıştır. Ancak mevcut durumda sökülen plakalar nedeniyle iş güvenliği açısından tehlike devam etmektedir” dedi.

“BAŞKANIN PROJESİ PAZAR ESNAFINI BİTİRME PROJESİDİR”

Bu hasarın akabinde Belediye Başkanı Çakın’ın pazaryerini ziyaret ettiğini ve esnafın sıkıntısını giderecek bir çözüm söylemediğini ve pazar esnafına kentsel dönüşüm TOKİ bölgesindeki açık alanda yer verileceğini söylediğini belirterek açıklamalarına şöyle devam etti:

“Ancak, Belediye internet sitesinde ise, çatı hasarının en kısa zamanda tamir edileceği yayınlanmıştır.

Bu gelişmelerden iki ay önce, Çarşamba pazar yerinin kapatılacağı söylentileri üzerine İYİ Parti olarak belediye encümenlerimiz vasıtasıyla Uşak Belediyesine soru önergesi verdik.

Soru önergesinde; “Çarşamba Pazar yeri ile ilgili her hangi bir projeniz var mıdır? Varsa projenizin konsepti (kapsamı-içeriği) nedir? Projenizde bu Pazar yerindeki esnafın mağduriyetini nasıl gidereceksiniz?”  diye soruduk. Soru önergemize açık ve net bir cevap verilmemiştir.

“Kapalı Pazar yeri çatısının miadını doldurduğu, tamiratının yapılmayacağı, yeni bir planlamaya gidileceği, daha nezih bir ortamda, pazar esnafımızı da mağdur etmeden bölgenin cazibe merkezine dönüştürülmesi planlanmaktadır” diye cevap verilmiştir.

Bu çelişkili gelişmelerden sonra, esnafımızla yaptığımız görüşmelerde, esnafın daha çok tedirgin hale geldiğini gözlemledik.

17.05.2021 tarihinde esnaflarımızla yüz yüze yapılan görüşmelerde;

Belediye Başkanının, esnafın sıkıntılarını anlamaktan uzak olduğunu, geliştirdikleri çözüm önerilerinin, iyice zor durumdaki esnafı tamamen bitirmeyi amaçladığını, şimdi buradan sürüldüklerinde, üç dört yıl sonra buraya tekrar dönmelerinin mümkün olmayacağını, dönüşüm projesi adı altında buranın ranta kurban edileceğini dile getirmişlerdir.

Çözümün en kısa zamanda çatının tamir edilerek, Çarşamba Pazar yerinin Pazar esnafına açılmasını ve Pazar esnafının sıkıntılarını aşmalarına destek verilmesini beklediklerini ifade etmektedirler…

Aynı gün belediye meclis toplantısına sıkıntılarını anlatmak üzere temsilci göndermişler, belediye başkanı konuşmalarına müsaade etmemiştir.

Gündem maddelerinin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra İYİ Parti meclis üyelerinin sorusu üzerine,

  1. Çarşamba kapalı Pazar yerinin çatısının tamiri için masraf etmeyeceklerini, yani çatıyı tamir etmeyeceklerini,
  2. Yeni bir plan hazırlattıklarını, planlama bittikten sonra esnafı toki yanındaki açık alanda Pazar açmalarını sağlayacaklarını, Pazar esnafını mağdur etmeyeceklerini ifade etmiştir.

Sizlere bu gelişmeyi aktarmak için huzurunuza geldik.

Bu yaklaşım ve çözüm önerisi sizin sorunlarınızı çözer mi?”

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler

Eşme ilçesinde motosiklet kazası 1 ölü
Kızını öldürdüğü iddia edilen anne tutuklandı
19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Güncel Haberleri