İnsan sağlığı ve elektromanyetik uyumluluk açısından risk taşıyan bu ürünler için Ticaret Bakanlığı toplatma kararı aldı. Söz konusu ürünleri satın alan tüketiciler, para iadesi veya ürün değişimi hakkından yararlanabilecek.
YÖNETMELİĞE AYKIRI BULUNAN TEKNOLOJİK ÜRÜNLER
BTK'nın gerçekleştirdiği teknik incelemeler sonucunda, bazı telefonlar ve bir kablosuz hoparlörün Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği'nin 5. maddesinde belirtilen şartları karşılamadığı tespit edildi.
Alınan bilgilere göre, toplatma kararı alınan ürünler arasında
Reeder S19 Max Pro S Zoom
Dıjitsu DCT 90
Hiking X11
Hiking X9 markalı cep telefonları ve
Mercusys AC 1200 model kablosuz hoparlör bulunuyor.
Bu cihazların özellikle insan sağlığı açısından risk oluşturabilecek elektromanyetik uyumsuzluklar içerdiği belirtildi.
İlgili ürünlerin; insanların, evcil hayvanların ve mülkiyetin güvenliği açısından gerekli emniyet gereklerini sağlamaması, elektromanyetik uyumluluk seviyelerinin yetersiz olması, radyo spektrumunun verimli kullanılmaması, ortak şarj cihazları ve aksesuarlarla uyumsuzluk göstermesi ve Türkiye ile AB ülkelerinde kabul gören arayüzlerle bağlantı kuramaması gibi nedenlerle yönetmeliğe aykırı bulunduğu açıklandı.
TÜKETİCİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER
Toplatma kararı verilen ürünleri satın almış olan vatandaşlar, satın aldıkları ürünleri iade ederek paralarını geri alma veya başka bir ürünle değiştirme hakkına sahip.