Türk vatandaşlarının bir süredir yaşadıkları Schengen vizesi sorunları artarak devam ediyor. Türk vatandaşları vize başvurusu yaptıklarında Avrupa ülkelerinden kolay kolay onay alamıyorlar. Yaşanan bu durumun nedenleri merak edilirken kamuoyunda Türkiye’de mültecilere ve sığınmacılara verilen vatandaşlıklar nedeniyle böyle bir uygulama yapıldığı iddia ediliyor. Avrupa Birliği ise yaşanan bu durumun Türkiye’ye özgü olmadığını ve pandemi sonrasında gecikmelerin yaşandığını açıklamıştı.
İTİRAZ HAKKI ASKIYA ALINDI
Almanya Dışişleri Bakanlığı da Türkiye ile alakalı olarak yeni bir yazılı açıklama yaptı. Buna göre vize başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının itiraz hakkı bulunuyordu. Almanya Dışişleri Bakanlığı yeni bir uygulama başlatarak bu itiraz hakkını 6 ay süreliğine devre dışı bıraktı. Bunun neticesinde vize başvurusu reddedilen Türk vatandaşları itiraz edemeyecekler. Türkiye gibi aynı uygulamanın Çin ile Fas’a da yapıldığı bildirildi.
PANDEMİ SONRASI ARTAN BAŞVURULAR GEREKÇE GÖSTERİLDİ
Almanya’nın böyle bir karar almasına gerekçe ise pandemi sonrasında artan vize başvuruları gösterildi. Yoğun başvurulardan dolayı taleplere karşılık verilemediği ve bunun için de ek bir tedbir alınmasının ihtiyaç olduğu bildirildi.
FAZLADAN 40.000 SCHENGEN VİZESİ VERİLMİŞ
Almanya Dışişleri Bakanlığı vize başvurularında bekleme sürelerini kısaltmak için vize reddine itirazı 6 aylığına askıya aldı. Bu uygulama ile beraber vize başvurusu reddedilenlerin neden reddedildikleri ayrıntılı bir şekilde açıklanacak. Ancak gerekli koşulları sağlayanlara vize verilmeye devam edilecek. Almanya Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 40 bin daha fazla Schengen vizesi verildiğini duyurmuştu. Buna karşın kaç kişinin vize başvurusu yapıp kaç kişinin de bu başvurularının reddedildiğine dair bir açıklama yapılmamıştı.