AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş TBMM’de Uşak’ı anlattı

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, TBMM Genel Kurulunda söz alarak Uşak’ı diğer milletvekillerine anlattı.

Uşak’ın tarihi değerlerine ve doğal güzelliklerine vurgu yaptığı konuşma TBMM tutanaklarına şöyle kayıt edildi:

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Uşak ilimizin doğal ve tarihî güzellikleri hakkında konuşmak için şahsım adına söz almış bulunmaktayım, Gazi Meclisimizi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

İLKLER ŞEHRİ UŞAK

Uşak şehri; Aşıklar Şehri olarak anıldığı gibi, aynı zamanda ilk paranın kullanıldığı, ilk voleybolun oynandığı, ilk elektriğin kullanıldığı, Türkiye Cumhuriyeti devletinde, 1926 yılında, ilk şeker fabrikasının yapıldığı ve ilk atlı cirit kulübünün kurulması gibi ilkler nedeniyle "ilkler şehri" olarak da anılmaktadır.

Uşak ilimiz; Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Makedonlar ve daha sonra Roma İmparatorluğu olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1071 yılında Malazgirt Savaşı'yla beraber, Türklerin Anadolu'ya girmesiyle birlikte, bin yıldır bizlere vatan olarak hizmet vermektedir ve ilelebet bizlere vatan olmaya devam edecektir.

Bu coğrafyada yaşayan pek çok kültüre ait eserler günümüzde varlığını devam ettirmekte, ayrıca dünyada yaşanan doğal olaylar neticesinde birtakım doğal güzellikler yok olurken birtakım doğal güzellikler de doğmaktadır. Bunlardan bir tanesi de kanyonlardır. Kanyonlar, nehirlerin binlerce yıl akmasıyla oluşmuş derin vadilerdir. Kanyon denince dünyaca ünlü Tayvan Taroko Gorge Kanyonu, Meksika Copper Kanyonu, ABD Büyük Kanyonu ve ülkemizdeki Kastamonu Valla Kanyonu, Antalya Köprülü Kanyon, Muğla Saklıkent Kanyonu gibi kanyonlar aklınıza gelebilmektedir. Ama bugün ben sizlere, aklınıza pek gelmeyen, belki de hiç duymadığınız, hiç görmediğiniz Uşak Ulubey Kanyonları'ndan bahsetmek istiyorum. Uşak Ulubey Kanyonları, Uşak ilimize 30 kilometre uzaklıkta, Ulubey ilçemiz sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yaklaşık 74 kilometre uzunluğuyla ABD'deki Büyük Kanyon'dan sonra dünyanın ikinci en uzun kanyonu, derinliği 170 metreye kadar ulaşmaktadır. 2015 yılında yapılan Cam Seyir Terası'yla görenlerin hayran kaldığı ve şimdiye kadar "Neden gelmedik?" dedikleri bir yerdir. Millî park olarak ilan edilen Ulubey Kanyonları ilerleyen zamanlar içinde spor aktivitelerinin yapıldığı turistik bir alana dönüştürülecektir.

DÜNYADA İLK VOLEYBOL UŞAK’TA OYNANDI

Ulubey ilçemize geldiğinizde sadece Ulubey Kanyonları'mızı görmekle kalmayacak, aynı zamanda kanyon içinde Montanizm tarikatının merkezi kabul edilen ve yaklaşık 377 yıllarında Hristiyan saldırılarıyla yıkıldığı bilinen Pepuza Antik Kenti'ni de görme fırsatınız olacaktır. Yine Ulubey ilçemiz Sülümenli köyü civarında üç tarafı vadilerle çevrili bulunan ve Büyük İskender dönemine ait olan Blaundos Antik Kenti görülmeye değer diğer bir tarihî güzelliktir. 2018 yılında kazı çalışmalarına başladığımız şehir her geçen gün daha da belirgin hâl almaktadır. Ulubey Kanyonları'yla bağlantısı olan Clandras Su kemeri, Helenistik mimari özellikleri göstermekte olup 24 metre yükseklikte bulunan su kemeri ve buradan akan su gerçekten görülmeye değer diğer bir tarihî eserimizdir. Yine Romalılar döneminden kalma ve 6. yüzyılda piskoposluk merkezi olan Sebaste Antik Kenti yine Uşak ilimiz, Sivaslı ilçemiz ve Selçikler kasabamızda bulunmaktadır. Banaz Ahat köyümüzde bulunan bir Yahudi yerleşim merkezi olan ve Akmonia Antik Kenti yine ilk voleybolun oynandığı bir kenttir. Buradaki mozaik çalışmalar Zeugma Antik Kenti mozaik çalışmalarıyla çok benzerlik göstermektedir. Bir atasözü vardır: Mermeri delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir. Uşak Taşyaran Vadisi'ni gördüğünüzde bunun nasıl hayata geçtiğine şahitlik edeceksiniz. Milattan önce 560 yıllarında tahta gelen ve zenginliğiyle ve hazineleriyle ünlü Lidya Kralı Kroisos'a ait 360 eserin ve bunun yanında Paleolitik, Tunç, Frig, Lidya, Helenistik ve Roma dönemlerine ait pek çok eserlerin sergilendiği, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yapılan ve 2018 yılında hizmete açılan Uşak Arkeoloji Müzemizi görme fırsatınız olacaktır.

TBMM ÜYELERİ OLARAK HEPİNİZİ UŞAK’A DAVET EDİYORUM

Kurtuluş Savaşı'nın önemli dönüm noktalarından biri olan, Yunan Başkomutanı General Trikopis'in esir edildiği ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün huzuruna çıkarıldığı ve bir Osmanlı yapısı olan Atatürk ve Etnografya Müzesini ziyaret ettiğinizde o duygulu anları tekrar yaşayacaksınız.

16'ncı yüzyılda Avrupa saraylarını süsleyen, madalyon ve yıldız motifleriyle ünlenen Uşak halılarının Uşak ilimizde hâlâ dokunduğunu göreceksiniz. İlmek ilmek dokunarak kadınlarımızın ruh güzelliklerini yansıtan Eşme kilimlerimizi Eşme Kilim Müzesinde görmek sizin için farklı bir deneyim olacaktır. Yine, ayrıca, şehir müzemize de sizleri bekleriz.

Tarhanası, çorbası, keşkeği, katmeri, alaca tenesi, döndürme böreği, demir tatlısı, topalağı, cendere tatlısı gibi Uşak'ımızın yöresel yemeklerini tatmak ve Uşak ilimizin doğal güzelliklerini ve tarihî güzelliklerini görmek üzere tüm vatandaşlarımızı Uşak'a bekler, yüce Meclisi saygıyla selamlarım. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)”    

Güncel Haberleri