Türkiye’de çok sayıda tutuklu ve onların ailelerinin af beklentisi bulunuyor. Bu yönde talepler yükselmeye devam ederken TBMM’de kabul edilen bir kanun teklifi tartışma yarattı. Bu konun teklifi af olarak değerlendirilirken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yapılanın af olmadığını açıkladı.
AF DÜZENLEMESİ Mİ YAPILDI!
Af düzenlemesi yapmadıklarını belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifi bir af düzenlemesi değildir. Covid-19 izninde bulunan koşullu salıverilme tarihine belirli süre kalmış olan iyi halli hükümlülerin kalan cezalarının denetimli serbestlik altında çektirilmesidir. Yapılan yasal düzenlemenin bir başka boyutu yoktur.” dedi.
Yasal değişikliğe dair bilgi veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir. 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecektir. Ayrıca, bu hükümlüler cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilecektir.” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un verdiği bilgilere göre 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle denetimli serbestlikte olup da izinli olanların yükümlülükleri kaldırılacak. Ancak bu kişiler herhangi bir suç işlerlerse doğrudan cezaevlerine alınacaklar.
Af konusunda da açıklama yapan Bakan Yılmaz Tunç, “Biz herhangi bir şekilde af düzenlemesi yapmadık. Af ne demektir? Af dediğimiz mevzu cezayı tüm sonuçları ile ortadan kaldırmaktır. Biz böyle bir şey yapmıyoruz. Yükümlülükler devam ediyor. Kimsenin cezası silinmiyor. Koşulu salıverilmelerine kısa bir süre kalanların iyi halli olmaları şartıyla cezalarını denetimli serbestlikte çekmelerini sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.