500’ü aşkın artçı binlerce sarsıntı Prof. Bilir uyardı

Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in son değerlendirmeleri, Simav Fay Zonu'nda ciddi bir deprem aktivitesinin başladığını ortaya koyuyor.

10 Ağustos'ta Balıkesir Sındırgı'da meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremde 1 vatandaş hayatını kaybetmiş, birçok yapı hasar görmüştü. Ardından 28 Eylül'de Kütahya Simav'ın Yemişli bölgesinde 5.4 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Sözbilir, her iki deprem bölgesinde yaptığı incelemelerin ardından kamuoyunu bilgilendirdi.

200 Kilometrelik Fay Hattında Kritik Gelişme

Prof. Dr. Sözbilir, Simav Fay Zonu'nun 200 kilometre uzunluğunda olduğunu ve bu fay hattının tarihsel olarak büyük depremler ürettiğini hatırlattı. Fayın doğu kesiminde 1970 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki Gediz depreminin ağır can ve mal kayıplarına yol açtığını belirten Sözbilir, "Bu fay zonu üzerinde 7.2 büyüklüğünde depremlerin tekrar olma olasılığı bulunuyor. Sındırgı depreminden bu yana 12 bini aşkın artçı sarsıntı kaydedildi. Simav depreminde ise artçı sayısı 500'ü geçmiş durumda" dedi.

Uzman, fay zonu üzerinde farklı büyüklüklerde üç önemli depremin gerçekleştiğini vurguladı: 1970'teki 7.2'lik Gediz, Ağustos 2025'teki 6.1'lik Sındırgı ve Eylül 2025'teki 5.4'lük Simav depremleri. Bu depremlerin aynı fay sistemi üzerinde gerçekleşmesi, bölgenin jeolojik tehlike haritasında kritik bir noktada bulunduğunu gösteriyor.

Ölü Faylar Canlandı

Prof. Dr. Sözbilir'in en çarpıcı tespiti, jeolojik olarak "ölü fay" kategorisinde değerlendirilen fayların son depremlerle birlikte aktif hale geldiği yönünde. "Simav Fay Zonu üzerinde irili ufaklı çok sayıda fay bulunuyor. Bunların önemli kısmı jeolojik anlamda ölü fay olarak tanımlanıyordu. Son yaşanan depremlerle bu ölü faylar tekrar aktif hale geldi ve şu anda deprem üretmeye başladılar" ifadelerini kullandı.

2011 yılında Naşa'nın kuzeydoğusunda yaşanan 5.9 büyüklüğündeki depremin, 2025 Simav depremini tetiklemiş olabileceğini belirten Sözbilir, stresin kuzeybatıya doğru aktarıldığını açıkladı. Uzman, 1970'ten bu yana doğudan batıya doğru bir enerji iletiminin söz konusu olduğunu ve Sındırgı ile Simav arasındaki bölgede stres birikiminin devam ettiğini vurguladı.

Sözbilir, önümüzdeki dönemde yaşanacak deprem fırtınasının birkaç ay sürebileceği uyarısında bulunarak, "4 ila 4.5 büyüklüğünde deprem fırtınası devam edebilir. Ancak bu aradaki bölgelerde çok büyük deprem üretme potansiyeli yüksek değil" değerlendirmesini yaptı.

Güncel Haberleri