Türkiye’de ekonomi alanında çok önemli değişiklikler oluyor. Orta Vadeli Program (OVP) açıklanıp uygulamaya sokulurken vatandaşın direkt olarak cebini etkileyecek gelişmelerin olduğu bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı. Özellikle maaş zamlarında sistemin değişeceğini söyleyen Mehmet Şimşek bu açıklaması ile vatandaşları da endişelendirdi.
HANGİ SİSTEMLE MAAŞ ZAMLARI BELİRLENECEK?
Maaş zamlarında uygulanacak olan sistemi açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye’de bundan sonra memurların, kamu işçilerinin ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak. Enflasyon hedefi neyse zam oranı da ona uygun olacak.” dedi.
HEDEF ENFLASYONLA MAAŞ ZAMMI NE DEMEK?
Türkiye’de ekonomi yönetiminin hazırlamış olduğu programlarda enflasyon hedeflemeleri bulunuyor. Maaş zamları yapılırken bu enflasyon hedefleri dikkate alınacak. 2024 yılının sonunda yüzde 33 oranında enflasyon hedefi belirlendi. Memurların veya kamu işçilerinin 2024 yılı zamları hesaplandığında yıllık yüzde 33 oranındaki veri dikkate alınacak. Bunun ötesinde bir zam uygulanmayacak.
REFAH PAYI VERİLMEYECEK Mİ?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarında maaş zamlarına refah payı eklenmeyeceğine dair direkt bir açıklama bulunmuyor. Ancak enflasyon hedefine göre zam açıklamasında da refah payı artışına bir işaret bulunmuyor. Bundan sonra maaş zamları hesaplandığında refah payı artışı gibi bir zam kalemi değerlendirmeler arasında bulunmayabilir.
MAAŞLARA NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Orta Vadeli Program içerisinde Türkiye ekonomisinin 3 yıllık enflasyon hedefleri de bulunuyor. Bu hedefler dikkate alındığında yıl yıl memurların ve kamu işçilerinin alabilecekleri maaş zamları da ortaya çıkıyor. 2024 yılının tümünde yüzde 33 oranında maaşlara zam yapılması mümkün olabilecek. 2025 yılına gelindiğinde ise maaşlara yüzde 15,2 oranında zam uygulanacak. 2026 yılında ise maaşlar yıl boyunca sadece yüzde 8,5 oranında artabilecek.