Türkiye’de emeklilik sisteminde bölünmüş uygulamalar nedeniyle çalışanların emeklilik koşulları çok farklı olabiliyor. Bu farklı koşullara bir de özel durumlar eklendiğinde iş içinden çıkılamaz hale geliyor. Bundan dolayı bir çalışanın ne zaman emekli olacağı oldukça değişik etkenlerle belirlenebiliyor. Çok geç emekli olmak ne kadar mümkün ise SGK sisteminde erken emeklilik de mümkün olabiliyor.
ÖZEL ŞART ARANIYOR!
Erken emeklilik için SGK öncelikle özel bir şart talep ediyor. Bu özel şart da çalışanın çalışmaya başladıktan sonra bir rahatsızlık geçirmesi, iş kazası yapması veya buna bağlı bir durumda iş gücü kaybına uğraması oluyor. Eğer yüzde 60 oranında iş gücü kaybı yaşanmışsa erken emeklilik mümkün olabiliyor. Buna da malulen emeklilik adı veriliyor.
Malulen emeklilik hakkı elde edebilmek için sadece malullük durumunda olmak yetmiyor. Bunun prim şartı ile sigortalılık süresi şartı da bulunuyor. Öncelikle bu kişilerin 10 yıllık sigortalılık sürelerinin olması gerekiyor. Yani ilk defa sigortalı oldukları tarihten itibaren 10 yıl geçmiş olması gerekiyor. Bu 10 yıllık süre içerisinde de bölük bölük de olsa toplamda 5 yıl prim ödemesinin yapılmış olması gerekiyor. 1800 prim günü olanlar bu imkandan yararlanabiliyorlar.
MAAŞ EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI
1800 gün ile emekli olanların yüksek bir emekli maaşı almaları çok da mümkün değil. Eğer prim ödemeleri tutarları ortalamanın çok üzerinde değilse bağlanacak olan emekli maaşı düşük de olsa kanun gereği en düşük emekli maaşı ile emekliye ayrılmak mümkün oluyor. Bugün için bu tutar 7.500 TL olarak uygulanıyor. Ancak kısa bir süre içerisinde bunun 10.000 TL üzerine yükselmesi bekleniyor.
Malulen emekli olanlar herhangi bir işte çalışamazlar. Eğer çalışırlarsa maaşları kesilir ve yapılan ödemeler geri isteniyor. Ayrıca belirli dönemlerde malullük durumlarının değerlendirilmesi için sağlık kontrolüne girmeleri gerekiyor.