Son dakika açıklaması geldi! 1 yılda verilecek ikramiye sayısı dörde yükseldi işte yeni ödemeler - Türkiye'de yeni açıklamalar gündemde yer edinmeye devam ediyor. Buna göre ise kamuda çalışan 700 binden fazla vatandaşın maaşlarını belirleyecek teklif sunuldu. Burada çalışan ve işveren tarafları tarafından yeni teklifler gelirken kamudan 700 binden fazla işçinin de ücretlerine gerçekleştirilecek olan zamma dair de detaylar belli oldu.
İşvereni temsil etmek üzere Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) teklifi 11 bin 500 lira olmuştu.
Görüşme esnasında toplu sözleşme ikramiyesi için de mutabakat sağlanırken sürecin de 15 günde tamamlanması beklenmekte. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in de Türk-İş ve Hak-İş heyetleri ile yaptığı toplantı sonrasında bu hafta yeni bir süreç resmen başladı.
Pazarlıklar ile belirli noktalara ulaşan tarafların da müzakereler kapsamında kalan maddeleri görüşmek için de TÜHİS ev sahipliğinde de bu hafta yeniden bir araya geldiği ifade edildi. Sürecin de 15 gün içerisinde tamamlanması beklenirken işçi tarafının da brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve bütün ücretlerede yüzde 15 refah payı eklenmesi ısrarı da devam ediyor.
İLAVE TEDİYELER YILDA 4 DEFA ÖDENECEK
TÜHİS ilk teklifi 11 bin 500 lira üzerinde olurken taban ücret ve yüzdelik zam konularında ki pazarlıkların Nisan ayı bitmeden tamamlanması planlanmakta. Bu süreçte belediye ve il özel idare şirketlerinde ki kişiler dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye (ikramiye) talep edildi.
İşçilerin bu süreçte almış oldukları maaşları brüt üzerinden 52 günlük tediye hesaplaması yapılıyor. Bu yıl için ise ilave tediyeler en düşük 2.168 TL olurken en yüksek ise 8.233 TL oldu.
Sendika üyeleri olup da aylık ve ücretlerinden de sendika aidatı kesilen kamu görevlilerinde de yapılırken toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa olmak üzere 3 ayda bir verilmektedir.
İlave tediye ödemeleri Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödeniyor. Toplu sözleşme ikramiyelerinin verilmesindeki ana naden ise sendika üyeleri olan kamu görevlilerinden kesilen toplu sözleşme ikramiyelerinin de işveren tarafından kesilmesi olurken bu yıl için bu tutarlar da 400 TL oldu.
Kamu işçilerine toplu sözleşme ikramiyesi konusunda taraflar uzlaşmaya vardı.
Türkiye'de kamu işçilerine de yönelik 2023 toplu iş sözleşmelerinde çerçeve protokolü, memurların toplu sözleşmeleri de başta olmak üzere özel sektörlerde imzalanacak olan toplu iş sözleşmelerinin de çerçevelerini belirleme açısından büyük önem araz ediyor.